JUŽNA ZAOBILAZNICA

Video / Projekt vrijedan 25 miliona KM: Minirano brdo za tunel iznad Mostara

Izvođači radova na ovoj dionici su “Hering” Široki Brijeg i “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana

Izgradnja obilaznice oko Mostara. Printscreen

A. O.

5.4.2023

Uporedo s izgradnjom autoputa na Koridoru 5C kroz Bosnu i Hercegovinu, trenutno se izvode i/ili su u pripremi brojni projekti izgradnje brzih cesta i/ili modernizacije postojećih, a koji bi u dogledno vrijeme trebali unaprijediti saobraćajnu infrastrukturu u čitavoj državi.

Jedan od takvih radova je i potpuno nova izgradnja mostarske južne zaobilaznice u dužini približno 15 kilometara. Njenom izgradnjom će se gotovo u potpunosti rasteretiti centar  Mostara, odnosno kamionski saobraćaj iz zapadne Hercegovine prema magistralnoj cesti M-17.

Više dijelova izgradnje

Izgradnja zaobilaznice podjeljena je na više dijelova, a trenutno su u toku radovi na probijanju tunela “Novi”, nakon što su proteklih nekoliko mjeseci građevinske mašine radile na uređivanju pristupnih cesta, kao i pripremi ulaznog portala.

Izvođači radova na ovoj dionici su “Hering” Široki Brijeg i “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 25,1 milion KM (bez PDV-a), uz rok izgradnje od 24 mjeseca.

Ulazak mašina

Radovi na tunelu “Novi” predstavljaju fizički nastavak prethodno završene dionice koja uključuje i 200 metara dugačak vijadukt “Marijanovića draga”.


Danas je ovim povodom iz kompanije “Hering d.d.” objavljen video u kome se može vidjeti spektakularna eksplozija prilikom miniranja ulaznog portala tunela “Novi”, odnosno nastavka radova kojima će građevinske mašine uskoro “ući u samo brdo“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.