GODIŠNJA KONFERENCIJA

Krtalić: Građani nisu izgubili povjerenje u pravosuđe, već u pojedine sudije

Sumnjam da ćemo predmete ratnih zločina moći riješiti do kraja 2023.godine

Sa konferencije. M. Smajkić

Meliha Smajkic

6.4.2023

Predsjednik Kantonalnog suda u Mostaru, Zoran Krtalić smatra da građani nisu izgubili povjerenje u pravosudni sistem, već u pojedine suce. On je kazao da kao sudija s 28-godišnjim radnim iskustvom odgovorno tvrdi da 98 posto sudija i tužilaca odgovorno, profesionalno i korektno radi svoj posao.

- Nažalost, zbog onih jedan do dva posto koristi se floskula da je poljuljano povjerenje u pravosuđe - kazao je Krtalić na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije.

Rezultati rada 

Krtalić je kazao da su rezultati rada Kantonalnog suda u Mostaru u protekloj godini bili odlični te da je kolektivna norma suda u 2022.godini 165,30 posto , što je, kazao je, izvanredan rezultat.

Inače, u radu ove pravosudne ustanove u protekloj godini bilo je ukupno 18.571 predmet, a riješeno ih je 13.597.

U krivičnom referatu u izvještajnom periodu u radu je tokom protekle godine bilo 369 predmeta, a riješeno ih je 312, među kojima su i četiri predmeta ratnih zločina, kao i dva koja se odnose na organizirani kriminal.

- Predmeti ratnih zločina se uzimaju prioritetno u rad, jer po Revidiranoj državnoj strategiji za rad po predmetima ratnih zločina, rok za njihovo rješavanje je kraj 2023.godine. Međutim, sumnjam da će se taj rok moći ispoštovati zbog nemogućnosti zakazivanja ročišta, a iz razloga što su optuženi nedostupni i pravnim i organima gonjenja - rekao je Krtalić.

Iznošenje podataka 

On je, također, iznosio i podatke koji se odnose na građansku oblast, kao i referat upravnih sporova, a osvrnuo se i na materijalnu situaciju istakavši kako su uvjeti bili odlični.

Za razliku od prethodnih godina, zgrada Suda je utopljena, a projekt energetske efikasnosti je koštao 1,1 milion maraka.

Sekretar Suda, Nataša Ivanišević Vejzović je podsjetila na to da zgrada Suda datira iz 1892.godina, od kada su i svi otvori te da su prozori bili doslovno u fazi raspadanja. Naglasila je da se prilikom izvođenja radova i ugradnji novigh otvora vodilo računa o tome da je zgrada zaštićeni spomenik kulture. Navela je da je u okviru projekta urađena toplotna izolacija zidova s unutrašnje strane, a riješen je i veliki problem oborinskih voda, koje su bile prijetnja cjelokupnoj arhivskoj građi Suda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.