DAN POVRATNIČKIH DŽEMATA

Hafiz Mahić: Oni koji su djelima oživjeli naše džemate, potvrdili težnju slijeđenja poslanika

Nevjernički pokušaj uništenja ili odstranjenja samo je dao "vjetar u leđa" i pokrenuo ekspanziju vjere nasuprot težnji neprijatelja islama

Ef. Mahić: Lojalnost načelima njegovog blagoslovljenog puta. MINA

E. Ma.

8.4.2023

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kozarac hafiz Amir-ef. Mahić za Agenciju MINA je kazao da su oni koji su djelima ponovo oživjeli naše džemate na područjima gdje su bili ugašeni, na taj način u svojim životima potvrdili težnju slijeđenja poslanika Muhammeda, a.s.

Zaštita života i vjere

- Pokušaj da se Allahova uputa, poslana posljednjem vjerovjesniku Muhammedu, a.s., s nekog područja odstrani ili, čak više od toga, u potpunosti uništi, nije nikakav novitet u povijesti islama i ne predstavlja nepoznatu okolnost za muslimane. Takav pokušaj se prvi put dešava samome Vjerovjesniku i prvoj skupini vjerujućih ashaba. I oni sami prolaze to nemilo iskustvo - kazao je hafiz Mahić.

Dodao je da, koliko god to na prvi pogled izgledalo bolnim vjerničkoj zajednici prvih muslimana, „nevjernički pokušaj uništenja ili odstranjenja samo je dao 'vjetar u leđa' i pokrenuo ekspanziju vjere nasuprot težnji neprijatelja islama“.

- Na koncu, ne samo da opstaju islam i muslimani, već se mnogobrojniji, snažniji i u liku oslobodilaca tlačenih vraćaju na prostore s kojih su, s ciljem zaštite života i vjere, bili prinuđeni da odu. Navedeno je, samim time, postalo obrazac koji sve generacije muslimana do Sudnjega dana imaju obavezu da slijede. 

Međutim, muslimani su dolazeći kroz povijest u slične situacije s vremena na vrijeme izdavali ovaj princip i odustajali od njegova zaokruženja u onakvu cjelinu kakvom je iskustvom prve generacije satkan. Tako su nerijetko muslimani napuštali određena područja na koja se poslije nisu značajnije trudili da iznova vrate svjetlo islama - naveo je hafiz Mahić.

Napustili ognjišta

Kazao je da muslimani Bosne i Hercegovine u savremenom dobu dijele oba prethodno spomenuta iskustva.

- S jedne strane su oni koji su usljed agresije na domovinu i pokušaj uništenja islama na nekim njenim djelovima morali da napuste svoja ognjišta, ali su se nakon izvjesnog vremena vratili odakle su u prognanstvo i krenuli. Istina, jedni kao zvanični oslobodioci, a drugi kao ponovni donosioci islama na ta područja. 

Kako god, i jedni i drugi su ispoštovali poslanički princip i potvrdili svoju lojalnost načelima njegovog blagoslovljenog puta. S druge strane, su oni koji nakon progona ne učiniše korak ka ponovnom povratku na svoje vjekovne toprake i time svojim ličnim odnosom ne uspostaviše spomen Allahova imena na područjima gdje je ono stoljećima veličano - poručio je, između ostalog, hafiz Mahić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.