PROZOR-RAMA

Pokrenuta inicijativa za usvajanje Zakona o šumama

Zakon nam je nužan za spas preostale šume, za obnavljanje uništene šume i za omogućavanje normalnog života, navodi se u saopćenju

Pokretanje inicijative. Facebook

A. O.

10.4.2023

Građani općine Prozor-Rama i Općina Prozor-Rama zajedno s Aarhus centrom u BiH pokreću inicijativu o donošenju Zakona o šumama, uz slogan „Šume Prozor-Rame nisu same".

Potpisivanje inicijative održat će se danas i sutra, 10. i 11. aprila, ispred zgrade Općine Prozor-Rama s početkom u 10 sati, a prikupljeni potpisi bit će poslani na Parlament FBiH i Skupštinu HNK.

Nepostojanje Zakona

- Šume na području općine Prozor-Rama smatramo značajno degradiranim jer ne postoji Zakon o šumama Federacije BiH kao ni kantonalni Zakon o šumama. Aktuelna situacija u kojoj dominira nered i bezakonje u gospodarenju šumama na području Hercegovačko neretvanskog kantona (HNK) može se riješiti jedino zaustavljanjem nelagalnih sječa i krađe šuma na području cijelog Kantona, a posebno na području općine Prozor-Rama i sankcionisanjem odgovornih za izvršene krađe šuma i za nečuvanje šuma od strane odgovornih institucija i pojedinaca - saopćili su iz Aaarhus centra u BiH.

Ističu kako se gospodarenje šumama mora temeljiti na načelima šumarske znanosti i zakonskim propisima, što, kako navode, na području ovog kantona nije slučaj.

Obnova šume 

Obnova šume, kako dodaju, mora se vršiti na zakonitostima prirodne obnove i pošumljavanja.

- Nažalost, na prostoru općine Prozor-Rama i na području Mjesne zajednice Orašac šuma se nemilice eksploatiše i niko za takvo što ne snosi odgovornost jer ne postoji zakon koji bi ovo pitanje regulisao. Pri tome vrijedi napomenuti da općina Prozor-Rama raspolaže sa oko 47,7 hiljade hektara ukupnih površina i spada među tri najveće općine u HNK.

Zakon nam je nužan za spas preostale šume, za obnavljanje uništene šume i za omogućavanje normalnog života naših žitelja koji se pokušavaju izboriti sa teškim kriminalom u ovoj oblasti -  navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.