ZELENI KLUB

Poslanici PSBiH učestvovali na tematskoj sjednici posvećenoj problemu odlagališta na Trgovskoj gori

Tematskoj sjednici Odbora prisustvovali su članovi Zelenog kluba Želimir Nešković, Branislav Borenović, Jasmin Emrić i Milijana Simić

Članovi Zelenog kluba podržali su inicijativu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS. Fena

H. J. I.

10.4.2023

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvovali su danas, u sastavu Delegacije Zelenog kluba, čiji su članovi donosioci odluka na svim nivoima vlasti i eksperti, na tematskoj sjednici Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS posvećenoj problemu skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore.

Ko je sve učestvovao

Tematskoj sjednici Odbora prisustvovali su članovi Zelenog kluba Želimir Nešković, Branislav Borenović, Jasmin Emrić i Milijana Simić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Bojan Vipotnik, član Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine Nemanja Galić i predsjedavajući Ekspertnog tima Vijeća ministara BiH Emir Dizdarević, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Zelenog kluba već dugo ukazuju na ovaj problem i ulažu velike napore da upoznaju javnost sa namjerama Republike Hrvatske da ovu vrstu odlagališta nuklearnog otpada locira uz samu granicu sa Bosnom i Hercegovinom i u blizini nacionalnog parka na samo par stotina metara od naseljenog mjesta, kao i da animira institucije Bosne i Hercegovine da ovom problemu pristupe sinhronizovano i odgovorno, koristeći sve institucionalne kapacitete.

Kultura političkog dijaloga

Pored niza drugih važnih aktivnosti, Zeleni klub je još u martu 2019. godine organizirao međunarodnu konferenciju u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, kojoj su, pored predstavnika gotovo svih institucija iz BiH, prisustvovali i predstavnici lokalnih vlasti iz Republike Hrvatske, konkretno Grada Petrinja i Općine Dvor, koji su i tada iskazali svoje javno protivljenje namjerama Vlade Hrvatske.

Treba istaći da je Zeleni klub uspio da institucionalno i javno aktualizira temu Trgovske gore bez obzira na političku i drugu pripadnost članova, poštujući kulturu političkog dijaloga, atmosferu uvažavanja, razumijevanja i postizanja dogovora po temama od zajedničke važnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

Saradnja ministarstava na državnom i entitetskom nivou

Članovi Zelenog kluba podržali su inicijativu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine RS i svojim aktivnim učešćem dali doprinos održavanju tematske sjednice, kao prilog ozbiljnom i odgovornom pristupu u kreiranju mjera i politika koje trebaju zaštititi zdravlje, javno dobro i opšti interes građana BiH, kao što je to slučaj u primjeru Trgovske Gore.

Zeleni klub pozdravlja saradnju državnog i nadležnih entitetskih ministarstava na ovom pitanju, te je ističe kao primjer koordinacije i saradnje bosanskohercegovačkih institucija na različitim nivoima, kao i aktivnosti Vijeća ministara BiH koje je osnovalo pravni i ekspertni tim, te obezbijedilo inicijalna sredstva za njihov rad. Zeleni klub je stava da, ukoliko bilateralne aktivnosti ne daju rezultat, u rješenje ovog problema treba uključiti adekvatne međunarodne mehanizme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.