REAKCIJE

Rektor Škrijelj za "Avaz" o Novalićevom zahtjevu: Udar na zakon neće Sebiji donijeti diplomu niti potvrde o položenim ispitima

UNSA je iznad svih politika, formiran je 1949. godine, nadživio je mnoge političare s različitim ambicijama, nadživjet će i ove

Prof. dr. Škrijelj: Nedobronamjeran pokušaj. Avaz

Piše: Ema Maslo

11.4.2023

Fadil Novalić, osuđeni premijer Federacije BiH i čovjek s crne američke liste, zatražio je kao ovlašteno lice, ocjenu ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo po kojem su poništena akademska zvanja Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zastupnice SDA u Skupštini KS i supruge Bakira Izetbegovića. 

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu za "Dnevni avaz" je rekao da Fadil Novalić ovim potezom neće nimalo pomoći Sebiji Izetbegović.

- Nijedan zakon koji se eventualno pokušava rušiti zbog pojedinca ne može pomoći tom pojedincu jer postoji još zakona u ovoj zemlji. Ne može se jedna oblast visokog obrazovanja ostaviti bez zakona, bit će uvijek neki zakon na snazi po kojem Univerzitet radi - naveo je prof. dr. Škrijelj.


Novalić: Ocjena ustavnosti. Facebook

Nije siguran, kako je rekao, da će se pravosuđe služiti takvim nakanama.

- Ja vjerujem u pravosudni sistem BiH, ma koliko on bio pritisnut od strane politike i u tom pogledu se gospodin Novalić i sam nedavno suočio s pravosudnim sistemom BiH. Ne znam da li on pokušava na taj način dovesti u pitanje proceduru donošenja tog zakona, jer nisam pogledao te akte, ili njegov sadržaj.

Generalno, mislim da je to loš politički pristup stranke kojoj pripada gospodin Novalić, odnosno SDA, pokušaj da se s nivoa Federalne vlade osporava jedan kantonalni zakon pri čemu i Novalić i svi u SDA znaju da Zakon o visokom obrazovanju nije na nivou Federacije, nego na nivou Kantona Sarajevo. Prava našeg osnivača preuzeo je Kanton Sarajevo tako da zakonodavno tijelo koje je donijelo zakon je Skupština KS, te svaki pokušaj da se jedan zakon koji je na snazi već pola godine dovede u pitanje po bilo kojem osnovu nije dobronamjeran od strane premijera - rekao je prof. dr. Škrijelj.

Podsjetio je da to nije jedina "nedobronamjernost premijera prema UNSA".

- I ranije je njegov zamjenik tražio da se ocijeni jedno autentično tumačenje koje je UNSA tražio od Skupštine na tumačenje iz bivšeg zakona iz 2017. godine. I tada se Ustavnom sudu obraćao federalni nivo da se da mišljenje. Postoji nešto što je očigledno zlonamjerno od tog premijera kada je u pitanju UNSA i KS. Nisam time iznenađen, neka Skupština radi svoj posao, Vlada svoj posao, Ustavni sud svoj, ja im želim sreću, ali UNSA će nastaviti da radi svoj posao. Bilo koji udar na Zakon o visokom obrazovanju neće donijeti Sebiji niti diplomu magistra, niti će joj donijeti uvjerenje o položenim ispitima, niti sve one akte koje nije predočila niti nije mogla dokazati Univerzitetu da je uredno i regularno završila svoj postdiplomski studij - mišljenja je rektor Škrijelj.


Izetbegović: Tvrdi da se radi o političkoj uroti. Facebook

Komentirao je i optužbe da se radi o "političkoj uroti protiv Sebije".

- To je najveća glupost kojom se pokušavaju odbraniti neodbranjive stvari. Apsolutno nikakve politike ni utjecaja politike u tom procesu nema. Politika je ono što radi gospodin Novalić i što SDA iz KS preko premijera FBiH pokušava nanositi štetu autonomiji Univerziteta. Moraju jedno znati, nećemo se dati jer je vrlo važno da Univerzitet, kao bastion akademskih sloboda i autonomije neće nikada kapitulirati pred netransparentnim premijerima i pred politikama koje stoje pred takvim premijerima. UNSA je iznad svih politika, formiran je 1949. godine, nadživio je mnoge političare s različitim ambicijama, nadživjet će i ove - istakao je za portal "Avaza" prof. dr. Rifat Škrijelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.