"AVAZ" SAZNAJE

Evo kako Fadil Novalić želi spasiti "profesoricu" Sebiju Izetbegović

Hoće provjeru ustavnosti Zakona o visokom obrazovanju KS, ne bi li bila ništavna odluka kojom je poništen magistarski rad Sebije Izetbegović

Sebija Izetbegović i Fadil Novalić. Fena

Nerma Ajnadžić

11.4.2023

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH kojeg je Sud BiH prvostepeno osudio na četiri godine zatvora u aferi „Respiratori“, zatražio je da Ustavni sud FBiH provjeri ustavnost Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo.

Ovaj zakon stupio je na snagu 2022. godine nakon što ga je Skupština KS usvojila.

Novalić, očigledno, želi pomoći direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, kojoj je poništena titula magistra, a Kantonalna inspekcija naložila je poništavanje njenog doktorskog rada. Žele osporiti Zakon na osnovu kojeg su joj poništena zvanja.

U dopisu koji je Ustavni sud dostavio Skupštini KS navodi se da je u toku postupak za ocjenu ustavnosti postupka usvajanja Zakona o visokom obrazovanju KS.

Iz dokumenta je vidljivo da je Novalić zahtjev podnio 3. aprila.


Dopis Ustavnog suda FBiH upućen Skupštini KS. Avaz

- Radi daljeg vođenja postupka pred ovim sudom, potrebno je da u skladu sa članom 16. Zakona o postupku pred Ustavnim sudom FBiH dostavite odgovor na navode iz zahtjeva premijera FBiH u roku od 30 dana od dana prijema ovog akta. Ukoliko traženi odgovor ne dostavite u ostavljenom roku, Ustavni sud FBiH će nastaviti postupak po zahtjevu podnosioca i postupak voditi na temelju podataka koji se nalaze u spisu ovog suda – navodi se u dopisu.

„Avaz“ je u posjedu Novalićevog zahtjeva u kojem se u obrazloženju navodi da je Zakon o visokom obrazovanju usvojen uz kršenje odredbi Poslovnika Skupštine KS.

- A slijedom toga i Ustava FBiH, jer kršenje Ustava FBiH posljedično proizilazi iz kršenja odredbi Poslovnika Skupštine KS – naveo je Novalić na početku zahtjeva od 17 stranica.

Prema odredbi člana 133. Poslovnika, istakao je Novalić, zakonodavni postupak obuhvata fazu razmatranja nacrta i fazu razmatranja prijedloga zakona.

Zahtjev Fadila Novalića upućen Ustavnom sudu FBiH. Avaz

- Skupština je na drugom nastavku 52. radne sjednice koji je održan 10.5. 2022. godine usvojila Nacrt Zakona o visokom obrazovanju, a u nastavku 54. radne sjednice koja je održana 30. 8. 2022. usvojila je Zakon o visokom obrazovanju. U provodenju jedinstvenog zakonodavnog postupka počinjene su brojne povrede odredbi Poslovnika – piše u zahtjevu.

Dalje se dodaje:

- Prekršen je član 137. stav (2) Poslovnika koji glasi:

„Nacrt zakona pretresa se na sjednici Skupštine po isteku roka od 14 dana od dana dostavłjanja poslanicima.

U roku iz prethodnog stava, Zakonodavno-pravna komisija i druga nadležna tijela Skupštine dužna su razmotriti način i o tome dostaviti izvještaj Skupštini sa mišljenjima, primjedbama i prijedlozima”.

Kršenje člana 137. stav (2) Poslovnika nužno je dovesti u vezu sa čl. 23. i 27. Poslovnika, kao i u vezu sa članom 71. i članom 106. alineja četvrta Poslovnika.

Član 23. glasi:

“Radi olakšanja rada i unapređenja efikasnosti i efektivnosti ukupnog skupštinskog rada, Skupština obrazuje svoja stalna, povremena i privremena radna tijela.

Radna tijela formiraju se isključivo za razmatranje pitanja iz nadležnosti Skupštine, za razmatranje i davanje mišljenja i prijedloga na nacrte i prijedloge zakona i drugih akata koje Skupština donosi”.

Član 27. u relavantnom dijelu glasi:

“Stalna radna tijela imaju obavezu da razmatraju pitanja iz svoje nadležnosti koja su na dnevnom redu narednog zasjedanja Skupštine i o tome podnesu izvještaj na skupštinskom zasjedanju”.


Zahtjev Fadila Novalića upućen Ustavnom sudu FBiH. Avaz

Navedeni su i drugi navodno prekršeni članovi Poslovnika.

- U skladu sa naprijed navedenim, a imajući u vidu ulogu i nadleżnost Ustavnog suda Federacije BiH koji osigurava primjenu i poštivanje Ustava Federacije BiH, predlaże se Ustavnom sudu FBiH da donese presudu – navodi se na kraju Novalićevog zahtjeva.

Zadnja strana Novalićevog zahtjeva upućenom Ustavnom sudu FBiH. Avaz

Presuda bi, prema njegovom zahtjevu, sadržavala dvije stavke:

-1. Utvrđuje se da Zakon o visokom obrazovanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22) nije saglasan sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, jer postupak njegovog donošenja nije proveden u skladu sa Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo („Slużbene novine Kantona Sarajevo“- Drugi novi prečišćeni tekst, br.: 41/12, 15/13, 47/13 i 47/15, 48/16, 9/20 i 14/20).

2. Presudu objaviti u „Službenim novinama Federacije BiH“ i „Službenim novinama Kantona Sarajevo“.

Ako bi Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo bio proglašen neustavnim, odluka rektora UNSA-e Rifata Škrijelja o poništenju magistarskog rada Sebije Izetbegović bi također bila ukinuta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.