IZAZOVI NA TIK TOKU

Sociolog Vladimir Vasić za "Avaz": Ključni problem je nedostatak komunikacije roditelja sa djecom

A djeca su najranjivija, najslabija karika pa ako nema edukacije mislim da možemo doći u ozbiljan problem, ističe Vasić

Vladimir Vasić. Printscreen

Alen Bajramovic

11.4.2023

Vijest da je osam učenika iz Teslića povrijeđeno u izazovu "krvavi novac" na TikToku, podsjetila je na konstantnu opasnost koja vreba sa ove ali i drugih društvenih mreža. Digitalni mediji i društvene mreže su svakodnevnica mladih ljudi i nešto čega ne bismo trebali lišavati djecu, kaže sociolog Vladimir Vasić.

Edukacija djece

- Međutim, mišljenja sam da bi roditelji trebali da edukuju djecu da se društvene mreže mogu koristiti i u neke negativne svrhe. Mi koji se bavimo analitikom trebali bismo da ukazujemo na izazove. Mislim da je pogrešna percepcija koja se nameće da se djeci zabranjuju društvene mreže ili oduzimaju mobilni telefoni jer zabrane stvaraju kontraefekat, ali djeca moraju znati kako da ih koriste, kako da odgovore na neki problem. Ključni problem je nedostatak komunikacije između roditelja i djeteta kada dijete ima problem na društvenim mrežama. Kako da to saopšti roditelju, nastavku ili pedagogu, odnosno kako da prevaziđe taj stid koji osjeća i zatraži pomoć - kaže Vasić.

Viralnost sadržaja donosi novac

Živimo u vremenu kada svi želimo biti u trendu, dio mase, šire globalne zajednice, a u pozadini svega je profit.

- U suštini, namjera nije da se napravi neki problem djetetu, već su posrijedi ti silni pregledi i viralnost sadržaja koja kreatorima donosi novac. Način zarade po principu da cilj opravdava sredstvo. A djeca su najranjivija, najslabija karika pa ako nema edukacije mislim da možemo doći u ozbiljan problem. Najvažnije je da roditelji sa djecom istovremeno budu i najbolji prijatelji - ističe Vasić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.