FUNKCIONER SDA

Mehmedović: Plenković na čelu NATO-a ili prototip za visokog predstavnika Ukrajine?

Za BiH bi bila katastrofalna poruka da se premijer Hrvatske Andrej Plenković nađe na čelu NATO-a, navodi Mehmedović

Šemsudin Mehmedović. Armin Durgut / Pixsell

H. J. I.

14.4.2023

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović oglasio se na svom Facebooku gdje iznio stav da bi za BiH bila katastrofalna poruka da se premijer Hrvatske Andrej Plenković nađe na čelu NATO-a.

Njegov status prenosimo u cijelosti. 

-  Plenković na čelu NATO-a ili prototip za visokog predstavnika Ukrajine. Kakva bi poruka bila ako Plenković bude na čelu NATO-a?

Za BiH to bi bila katastrofalna poruka.

Sljedbenik Tuđmanovog političkog nasljeđa koji ne priznaje UZP i presude ICTY, čovjek koji sa Thompsonovim pjesmama dočekuje Merkel i onaj ko se otvoreno zalaže za politički koncept miješanje u unutrašnje stvari druge države, čovjek koji je postao za Ukrajinu neka vrsta onog što je Miteran bio za Sarajevo i Beograd, oličenje licemjerne evropske politike koja i danas kroz angažman u BiH nagrađuje genocid, agresiju i posezanje za teritorijem i suverenitetom susjednih država.

"Putin gleda komediju"

Kad Plenković posjeti Kijev onda Putin gleda komediju: pa čovjek ih zavitlava, ta Hrvatska u BiH radi isto što i mi u Ukrajini, kaže Putin.

Razumio bi i posezanja, iz sigurnosnih razloga i posezanja Poljske i Mađarske za dijelovima ukrajinskog teritorija jer u tom ima iskustva kao čelnik partije koja je takve koncepte radila u BiH u Karađorđevskim dogovorima sa Miloševićem, a mogao bi im to nacrtati i na salveti.

Članicama NATO-a bi sigurno detaljno mogao pojasniti kako se u Ukrajini, kao i u BiH, može spasiti hegemonizam, isto kao što je spašavan u BiH.

Na čelu NATO-a našao bi se neko ko je zagovarao neotuđivo pravo Hrvatske na udjel u suverenitetu BiH. I objasniti na primjeru izbornog zakona kako se kreira moderna agresija bez oružanog napada i kako manjina vlada većinom.

Visoki predstavnik za Ukrajinu

Ali, bio bi idealan za Putina i Rusiju kao prvi čovjek NATO-a.

Čak bi ga možda poželjeli u ulozi visokog predstavnika za Ukrajinu.

Jer shvatio bi kad bi Putin tražio ista ona prava za Ruse u Donbasu koja Šmit daje Čoviću u BiH. I shvatao bi da i Rusija, po uzoru na Hrvatsku, treba zagovarati neotuđivo pravo Rusije na udjel u suverenitetu Ukrajine. Pa i kroz konstitutivnost Rusa u Ukrajini.

I pojasnio bi Milanovićeve izjave zašto Hrvatska Dalmaciji i Zagorju ne dopušta da budu regije u strahu od Italije i Mađarske, a u BiH kreira zakonska rješenja koja vode u etničke regije kroz privremene izborne jedinice - napisao je Mehmedović na Facebooku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.