DAN ARMIJE

Uz ove pjesme se odbranila Bosna i Hercegovina

Tokom rata Armiju RBiH i sve bh. patriote nadahnjivale su mnoge pjesme napisane u čast herojskoj borbi u odbrani države

Tifa u spotu "Ponesi zastavu". Screenshot

D. H.

15.4.2023

Danas se obilježevana dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Na današnji dan službeno je osnovana armija međunarodno priznate države, od jedinica Teritorijalne odbrane BiH i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na srpsku agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Tokom rata Armiju BiH i sve bh. patriote nadahnjivale su mnoge pjesme napisane u čast herojskoj borbi u odbrani države.

Upravo je muzika bila jedan od načina iskazivanja prkosa, otpora, patriotizma i ponosa među Bosancima i Hercegovicima, a kao trag tome ostale su pjesme koje su bh. pjevači posvetili svom gradu u ratnim uslovima.

U nastavku vam donosimo neke od najčuveniji ratnih hitova.

Vojnik sreće

Među prvima ističe se pjesma Dine Merlina "Vojnik sreće" koja se pjevala i na prvim linijama odbrane grada, a u spotu koji je emitovan i na CNN-u i MTV-u pojavljuju se pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RBiH – Odred Bosna, pod vodstvom Dragana Vikića.

"Za ovaj grad nije umrijeti grijeh", stihovi su koji će vječno ostati upisani u sjećanju naroda.

Ponesi zastavu

Ova pjesma bila je direktno posvećen Odredu milicije – Specijalne jedinice MUP-a RBiH, tačnije njenom komandantu Draganu Vikiću, koji je bio jedna od ključnih ličnosti u odbrani grada.

"Ponesi zastavu pobjedu slavit ću,

ponesi zastavu od Bosne Vikiću,

ponesi zastavu pobjedu slavit ću

ponesi zastavu Dragane Vikiću", govore stihovi jedne od najznačajnijih pjesama iz perioda agresije na BiH.

Hendine pjesme

Mugdim Avdić Henda bio je jedan od najistaknutijih muzičara ratne scene, a skoro cijeli njegov album iz 1993. godine koji nosi naziv "Zaboravljeni grad" vezan je upravo za rat. Iako ove pjesme nisu borbene, nego tužne, jedan su od trajnih podsjetnika na užase kroz koje su Sarajevo i BiH prolazili. Posebno upečatljiva pjesma s ovog albuma je „Sviraj mi, sviraj, brate“.

Pismo prijatelju

"Pismo prijatelju" je pjesma koju je 1992. godine otpjevao Kemal Monteno, jedna od naših najvećih legendi ikad. Stihove je napisao Zlatan Fazlić Fazla.

Pjesma je nastala u opkoljenom Sarajevu dok su fašisti predvođeni Radovanom Karadžićem, držali glavni bh. grad pod opsadom i nastojali u njemu ubiti svaki oblik života.

Ja ti odoh majku Bosnu braniti

U patriotskim pjesmama narodni pjevači i autori nisu zaostajali mnogo za zabavnim, a jedna od najpoznatijih patriotskih budnica bila je „Ja ti odoh majku Bosnu braniti“.

Autor ove pjesme je Zaim Poturić.

Branioci Sarajeva

Tokom rata veliki broj patriotskih pjesama napisao je čuveni kantautor Nazif Gljiva, a njegova najpoznatija je svakako ona posvećena braniocima glavnog grada Republike BiH.

„Sarajevske Čavoglave“

Hit „Čavoglave“ prvi je hit koji je proslavio Marka Perkovića Thompsona, kontroverznog pjevača iz istoimenog mjesta, a pjesma govori o hrvatskom otporu srpskoj agresiji. Početkom rata u BiH i Sarajevu će dobiti svoju verziju „Čavoglava“. Na poznatu Thompsonovu melodiju skovana je pjesma čiji tekst govori o odbrani Sarajeva.

Dragoj mojoj BiH

Godine 1992. prvi je put emitirana „Mojoj dragoj BiH“, pjesma koju su stvorili Ismet i Fikret Kurtović. Emitovana je i obrađivana otada bezbroj puta, za mnoge je i danas neslužbena himna Bosne i Hercegovine. Ipak, njezina prva izvedba, snimljena u ratno doba, uz niz pjevača i horova, posebno uz televizijski spot nekako ostaje jedna i jedina.

Šehidski rastanak

Prvo je bio Nizamski rastanak, melodija koja se svirali u BiH, a koju su potom počeki svirati orkestri srpske kraljevske vojske. Kao takvu su je kasnije preuzeli nacionalni romantičari, pa nacionalisti, i izvođena je kao dio kafanskog repertoara. Po ovoj melodiji nije bio napisan tekst. Međutim, tokom rata u BiH, Benjamin Isović napisao je bosanski tekst, uvjeren da melodiju tako vraća njenoj bosanskoj postojbini. Šehidskim rastankom očito je kanio bodriti bošnjačke i bosanske ratnike, ali kako je Miljenko Jergović to napisao „niti je melodija bila borbena, niti je usred velike nesreće pjesnik htio i umio načiniti borbeni tekst — nastala je pjesma bola i gubitka. Šehidski rastanak maestralno je otpjevao Safet Isović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.