OKUPLJANJE MAJSTORA

Dimnjačari iz regije u maju stižu u Sarajevo

Ono što je zanimljivo, dimnjačari su za 7. maj najavili i svečani defile

Avaz

D. H.

16.4.2023

Udruženje dimnjača u Bosni i Hercegovini najavilo je kako će početkom maja u Sarajevu biti organizovan međunarodni susret dimnjačara, a u glavni grad BiH bi tada trebali stići dimnjačari iz brojnih država.

Prvi internacionalni susret

Prema najavi, ovo će biti prvi internacionalni susret dimnjačara u Sarajevu, a trebao bi se održati od 5. do 7. maja.

- Očekujemo veliku posjećenost domaćih i stranih dimnjara, njih 200 otprilike, kao i mnogobrojne turiste koji će tih dana posjetiti Sarajevo - navedeno je.

Ono što je zanimljivo, dimnjačari su za 7. maj najavili i svečani defile.

- Manifestacija će se svečano otvoriti 6. maja ispred Sebilja. Svečani defile planiran je za nedjelju 7. maja od Vječne vatre do Sebilja - poručili su iz Udruženja dimnjačara u Bosni i Hercegovini.

Iako se često zanemaruje, zanimanje dimnjačara je sve do danas ostalo jedno od važnijih, naročito kada je riječ o funkcionisanju domaćinstava.

Revitalizacija zanimanja

Dimnjačari su naročito traženi pred početak sezone grijanja kada se vrše provjere dimnjaka i cijelog sistema. Uprkos tome što je zanat dimnjačara manje interesantan u modernom vremenu, u gradovima širom BiH mladi ljudi su se odlučili za revitalizaciju ovog zanimanja.

Dimnjačarske radnje osim u Sarajevu, otvorene su i u Goraždu, Zenici i Mostaru, a dimnjačari iz Bosne i Hercegovine često organizuju druženja na kojima razmjenjuju iskustva.

Početkom maja, druženje na regionalnom nivou bit će organizovano u Sarajevu što će biti idealna prilika za dimnjačare da razmijene iskustva.

S obzirom na to da postoji vjerovanje da dimnjačari donose sreću, i da oni građani koji prvi vide dimnjačara obavezno se moraju uhvatiti za dugme na odjeći, ne treba ni sumnjati kako će se tih majskih dana u Sarajevu na sreću moći naletjeti gotovo na svakom uglu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.