IZJAVA ZA "AVAZ"

Vidović nakon što joj je uručeno priznanje u Ahmićima: Ovo je do sada najznačajnije

Priznanja je uručilo Udruženje građana žrtava rata 92-95. "16. april" Ahmići

Vasviji Vidović uručeno priznanje u Ahmićima. Avaz

16.4.2023

U Ahmićima pored Viteza danas je obilježena 30. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila, a akcija kodnog naziva "Četrdeset osam sati praha i pepela" počela je nakon sabah-namaza.

Brojne delegacije i pojedinci položile su cvijeće i odali su počast na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima.

Postizanje pravde

U okviru obilježavanja 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Ahmića uručena su i priznanja zaslužnima za doprinos u postizanju pravde.

Udruženje građana žrtava rata 92-95. "16. april" Ahmići priznanja je uručilo predsjednici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Gracieli Gati Santana (Gatti), te glavnom tužiocu MRMKS Seržu Bramercu (Serge Brammertz).

Priznanje je dobila i advokatica Vasvija Vidović, koja je bila bošnjački oficiri za vezu s Haškim tribunalom.

Vidović: Posebno je značajno što su žrtve uručile to priznanje

Kako je istakla Vidović u kratkoj reakciji za portal "Avaza", zaista je sretna što je dobila ovo priznanje.

- Što se tiče priznanja zaista sam jako sretna što sam ga dobila. Dobijala sam dosta priznanja u mojoj karijeri, međutim ovo priznanje koje dolazi od žrtava za rad na kojem sam provela dio života za mene je jako značajno. Posebno je značajno što su žrtve dale to priznanje meni zajedno sa najvažnijim ljudima koji su radili na predmetima ratnih zločina u BiH. Jedan od prvih predmeta na kojima sam ja radila na prikupljanju dokaza je ovaj u vrijeme dok sam bila oficir za vezu u Hagu i zbog toga je to posebno meni značajno - rekla je Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.