RAZGOVOR

Dino ef. Maksumić, glavni imam Medžlisa IZ: U Mostaru je živa slika ramazanskog života

Lejletul-kadr je i noć određenja, a nama je određeno da živimo ovdje, na ovim prostorima, s ljudima koji nas okružuju

Ef. Maksumić: Da budemo ustrajni. M. Smajkić

Meliha Smajkic

17.4.2023

Ramazan, poseban mjesec u srcima vjernika, polako ulazi u svoju završnicu. Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar Dino ef. Maksumić kaže nam kako je najvažnije da ramazan bude svojevrsni trening, koji će nas držati tokom cijele godine, do narednog, da budemo ustrajni i da budemo dobročinitelji, kako prema sebi tako i prema drugima.

Počela objava

Posljednja dekada ramazana je specifična i sa sobom donosi mnoge blagodati. U danima pred nama je najbolja i najodabranija noć - Lejletul-kadr. Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur`ana, posljednje Allahove, dž.š., objave i upute čovječanstvu.

- Lejletul-kadr je i noć određenja, a nama je određeno da živimo ovdje, na ovim prostorima, s ljudima koji nas okružuju. Mi bismo svakodnevno trebali živjeti ono što nam vjera polučuje, u smislu poštenja, pravičnosti, pravednosti, poštenja, truda, zalaganja i svih pozitivnih osobina koje nas vjera podučava, a sve je to vezano za noć Božijeg određenja - govori nam ef. Maksumić.

Hvala Gradu

Naglašava da je izrazito zadovoljan zbog vrlo žive slike ramazanskog života u Mostaru. Usto što su gotovo sve džamije pune, što govori, kako navodi, o velikoj vjeri i ljubavi vjernika prema izvršavanju propisa kojima smo od Boga dragog zaduženi, priređen je i veliki broj različitih sadržaja.

- Organizirali smo brojne iftare za džematlije, ali i one dječije, ženske i omladinske, priredili brojna predavanja i druge programe. Također, ove godine imamo manifestaciju „Ramazan u Mostaru“, čiji su pokrovitelji Grad Mostar i Gradsko vijeće Mostara, na čemu smo im izuzetno zahvalni, a vidjeli smo da je ovogodišnji program puno bogatiji, što znači da postoji intencija da se stalno unapređuje - kaže on.

Vjera se javno živi

Posebno je zadovoljan, kako nam govori, omladinskim aktivnostima organiziranim putem info-servisa za mlade, odnosno Mreže mladih MIZ Mostar.

- Izuzetno nam je važno da je omladina uz nas, da prepoznaje društveni aktivizam, da se vjera javno živi, jer, zaista, na taj način se kreira pozitivno društvo - naglašava ef. Maksumić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.