ŠEF KABINETA BEĆIROVIĆA

Kožljak: Uključiti BiH u evropske meteorološke institucije

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Piter Talas informisao je Kožljaka o budućim aktivnostima WMO-a

Sa današnjeg sastanka. Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

H. J. I.

17.4.2023

Šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Alija Kožljak, sa saradnicima, razgovarao je sa generalnim sekretarom Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Piterom Talasom (Peeter Taalas), direktoricom WMO kancelarije za Evropu Kornelijom Radić (Kornelia Radics), direktorom Federalnog hidrometeorološkog zavoda Almirom Bijedićem, direktorom Republičkog hidrometeorološkog zavoda Darkom Borojevićem i koordinatorom za saradnju sa WMO-om Kemalom Šehbajraktarevićem.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Piter Talas informisao je Kožljaka o budućim aktivnostima WMO-a.

Sa današnjeg sastanka. Kabinet člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića

Tokom susreta razgovarano je o neophodnim koracima ka uključenju Bosne i Hercegovine u najvažnije tri evropske meteorološke institucije, kao jednom od uslova za priključenje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Ukazano je i na važnost da se zaštiti i jača aktivnost hidrometeoroloških servisa u Bosni i Hercegovini, posebno za izdavanje upozorenja i relevantnih informacija za podršku kritičnim odlukama u vezi sa prirodnim opasnostima i rizicima od katastrofa, u saradnji sa državnim organima za upravljanje katastrofama.

Čelni ljudi najznačajnijih meteoroloških organizacija svijeta i Evrope prisustvovat će regionalnom EUMETSTAT informativnom danu za područje jugoistočne Evrope koji će se održati u Bosni i Hercegovini 18. i 19. aprila, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.