O ZLOČINU U TRUSINI

Izjave Bradare demantirao njemački javni TV servis ARD

Na isti dan kada se desio masakr u Ahmićima, desio se i masakr u Trusini. Nažalost, niko nije ni optužen - rekla je Bradara za ARD

Lidija Bradara. Printscreen

H. J. I.

17.4.2023

Njemački javni TV servis ARD javno je demantovao navode koje je predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara rekla njihovim novinarima u sklopu reportaže o zločinu u Ahmićima.

Njemački javni servis ARD objavio je na Twitteru reportažu iz Ahmića i Trusine povodom 30. godišnjice od stravičnih zločina koji su dogodili u ova dva sela u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

Demantovali Bradarine navode

Bradara je odgovarajući na pitanja novinara ARD-a rekla kako za zločine nad Hrvatima sela Trusina kod Konjica, koji su počinili pripadnici Armije BiH, niko nije odgovarao, što nije istina, a to je i ovaj TV servis odlučio objaviti.

- Na isti dan kada se desio masakr u Ahmićima, desio se i masakr u Trusini. Nažalost, niko nije ni optužen - rekla je Bradara za ARD.

Danas je na Twitteru ARD obavljeno saopćenje.

- Nakon što nam je iz više izvora skrenuta pažnja, istina je da smo trebali reći da je osam pripadnika Armije RBiH osuđeno zbog masakra u Trusini. Dakle, izjava Bradare je netačna - navodi se iz ARD-a.

Presude Haškog tribunala

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

Iz ARD-a podsjećaju i da se Lidija Bradara prije nekoliko godina pojavila sa vrhom HDZ-a na dočeku zločinca Darija Kordića kojeg je Haški tribunal osudio na 25 godina zatvora upravo zbog odgovornosti za masakr u Ahmićima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.