SVJETSKI EKONOMISTA

"Avazov" vremeplov: Evo šta je nobelovac Jozef Stiglic poručio 2013. godine

Sa Stiglicem smo razgovarali u Vašingtonu nakon što je u sjedištu MMF-a održana konferencija na kojoj je on bio jedan od učesnika

Jozef Stiglic. AP

H. J. I.

19.4.2023

Jozef Stiglic (Joseph Stiglitz), dobitnik Nobelove nagrade i glavni ekonomski savjetnik bišveg predsjednika SAD Bila Klintona (Bill Clinton) govorio je za "Dnevni avaz" u aprilu 2013. godine. 

U nastavku pročitajte šta je sve poručio tada.

Zemlje Balkana, među kojima i BiH, propustile su šansu da u prethodnom periodu razviju stabilne i snažne ekonomije, kazao je u ekskluzivnoj izjavi za "Dnevni avaz" jedan od vodećih svjetskih ekonomista Jozef Stiglic (Joseph Stiglitz).

Loša vijest

Stiglic je dobitnik Nobelove nagrade, bivši glavni ekonomista Svjetske banke, a bio je i glavni ekonomski savjetnik Američkog predsjednika Bila Klintona (Clinton).

- Te zemlje nisu uspostavile snažne ekonomije. Postoji entuzijazam da se prijeđe s komunističke na tržišnu ekonomiju, ali taj proces nije baziran na čvrstim temeljima - ističe Stiglic.

Nakon izbijanja krize u eurozoni stvari su se pogoršale, strukturni problemi su došli do izražaja, a mjere štednje koje provode vlade vode ka padu potrošnje i potražnje, pa samim tim i proizvodnje, odnosno do slabljenja ekonomije. Kako nam je kazao Stiglic, loše stanje u ekonomijama eurozone, koje će se, kako je najavljeno iz Međunarodnog monetarnog fonda, nastaviti i u narednom periodu, loša je vijest za zemlje poput BiH.

- Očigledno je da će slabost u eurozoni pogoditi sve zemlje u regionu jugoistočne Evrope - navodi naš sagovornik.

Veliki neuspjeh

Sa Stiglicem smo razgovarali u Vašingtonu nakon što je u sjedištu MMF-a održana konferencija na kojoj je on bio jedan od učesnika. On je istakao da je „ono što se desilo u Americi i Evropi veliki neuspjeh“.

- Moramo razumjeti da su ljudski resursi, zalihe kapitala i prirodna bogatstva danas isti kao što su bili prije krize, ali da se još nismo vratili na visinu bruto društvenog proizvoda koju smo imali prije krize. To pokazuje naš neuspjeh - zaključio je nobelovac.

Razgovor sa Jozefom Stiglicem objavljen u "Dnevnom avazu" 2013. godine. Avaz

Bolja distribucija prihoda

Stiglic je istakao i da je pogrešno očekivati da će tržišta sama ispraviti sve greške i da će se oporaviti bez intervencija država, odnosno regulatora.

- Trebamo pokušati identificirati gdje su najveći tržišni neuspjesi i intervenirati na način da učinimo da ekonomija bude stabilnija, da se brže razvija i da dođe do bolje distribucije prihoda - kaže Stiglic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.