RAZGOVOR

Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća: Čuvajući drugoga, čuvamo sebe

Zajednički ramazanski ibadeti bili su prilika da oživimo jednostavne stvari kao što su lijepa riječ ili zagrljaj

Ef. Bilalić: Ustrajati u izgradnji sebe i društva. Printscreen

P. Mucović

20.4.2023

Kroz bolno iskustvo pandemije shvatili smo da naše društvo ne prepoznaje solidarnost, da je čovjek egoistično biće. Prave posljedice pandemije tek ćemo osjetiti. To je jedna transgeneracijska trauma. Stvari se polako vraćaju. Sve više cijenimo bliski kontakt i razgovor. Upravo su zajednički ramazanski ibadeti bili prilika da oživimo jednostavne stvari kao što su lijepa riječ ili zagrljaj - kazao je za „Avaz“ Sadet ef. Bilalić, glavni imam MIZ Gacko i Bileća.

Ključne stvari

On je naveo da ramazan simbolizira dvije ključne stvari.

- Jedna je asketska praksa, a druga praksa osamljivanja - pojasnio je ef. Bilalić i dodao da su u danima ramazana imali brojne aktivnosti na području MIZ Gacko i MIZ Bileća.

Prema njegovim riječima, predbajramske aktivnosti intenzivirane su od 17. noći ramazana, kada vjernici u iseljeništvu izmiruju obavezu zekata i sadekatu-l-fitra u svojim džematima u Gacku i Bileći.

- Pripremamo se za bajram-namaz koji će se klanjati na dva mjesta. Naravno, i pripreme za drugi dan Ramazanskog bajrama, koji je proglašen Danom šehida. To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu - naveo je ef. Bilalić.

Post i ibadet

Čestitajući Bajram svim vjernicima, ef. Bilalić je naglasio da se svake godine ovaj blagdan dočekuje onako kako su ga i preci dočekivali.

- Koliko god mislili da je naša situacija teška, ima uvijek i onih kojima je teže pa im pomozimo, jer i tome nas je ramazan učio. I zato je važno da bodrimo i hrabrimo jedni druge i da unosimo pozitivnu energiju u naše međuljudske odnose. Ljudi moraju imati oslonac jedni u drugima. Stoga, pazimo na drugoga, a čuvajući drugoga, čuvamo sebe. Molim Uzvišenog Allaha da nam primi naš post i ibadete. Da nam primi naš zekat i sadekatu-l-fitr, kao i sva dobrovoljna davanja koja smo u proteklom razdoblju udijelili - poželio je ef. Bilalić.

Pravi put

Ef. Bilalić je istakao da s dolaskom Bajrama ne prolaze obaveze niti rad za opće dobro.

- Trebamo ustrajati u izgradnji sebe, svoje zajednice i svoga društva. Ustrajmo u dobru, jer je to pravi put. Bajram je dan radosti i veselja - naveo je ef. Bilalić.

Svakome ko je ispostio ramazan s uvjerenjem da će mu zbog toga biti oprošteni raniji grijesi, Allah će mu ih, ako Bog da, oprostiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.