ŠVEDSKI MINISTAR

Bilstrom: Ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a neosnovane i doprinose nepovjerenju

Bosna i Hercegovina zaslužuje da bude dio Evropske unije i tome nema alternative, poručio je Bilstrom

Bilstrom. Fena

FENA

20.4.2023

Ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Billstrom izjavio je danas u Sarajevu da kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu dolazi s pojačanim očekivanjima za usaglašavanje s vanjskom i sigurnosnom politikom EU, uključujući restriktivne mjere protiv Rusije.

Korak unazad

Nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedinom Konakovićem, Billstrom je naveo da je EU vrlo zabrinuta zbog nastojanja RS-a da kriminaliza klevetu, te zbog zakona o nevladinim organizacijama i ograničenjima za LGBT zajednicu, što bi predstavljalo korak unazad za evropski put BiH.

Upozorio je da su ponovljene prijetnje otcjepljenjem RS-a neosnovane i doprinose nepovjerenju i tenzijama u trenutku krize u Evropi kada je potrebna stabilnost i saradnja.

- Bosna i Hercegovina zaslužuje da bude dio Evropske unije i tome nema alternative, ali da bi se to ostavrilo morate provesti reforme u čemu će vam Švedska i EU pružati podršku - poručio je Billstrom.

Trgovinska razmjena

Ministar Konaković je istakao da su BiH i Švedska u prošloj godini značajno povećale trgovinsku razmjenu, te da je predloženo potpisivanje memoranduma o saradnji u oblasti turizma.

- Razgovarali smo o stabilnosti regiona i jako nam je važno da s ovog mjesta šaljemo poruku podrške teritorijalnom integritetu BiH i da nikakvog prostora za drugačije politike nema - rekao je Konaković.

Pozvao je svoje kolege u BiH da se fokusiraju na realizaciju 14 prioriteta koji su uslov za članstvo u EU i da iskoriste povećan interes Unije za pregovore zbog agresije na Ukrajinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.