KVALITET NOVCA

Godišnji izvještaj Centralne banke: Lani uništeno 14,6 miliona komada novčanica

U 2022. godini, u CBBiH je registrovano 228 krivotvorenih novčanica konvertibilne marke

Centralna banka BiH. Avaz

20.4.2023

Centralna banka BiH vrši kontinuirano povlačenje novčanica nepodobnih za opticaj, koje se uništavaju u skladu sa važećim propisima. Povlačenjem nepodobnih novčanica i puštanjem u opticaj novčanica nove serije, CBBiH održava zadovoljavajući kvalitet novca u opticaju. 

Krivotvorene novčanice

U 2022. godini uništeno je 14,6 miliona komada novčanica i 15.802 komada kovanica nepodobnih za opticaj, navodi se u godišnjem izvještaju Centralne banke Bosne i Hercegovine. 

- U 2022. godini, u CBBiH je registrovano 228 krivotvorenih novčanica konvertibilne marke, što je za 46,4% manje u odnosu na 2021. godinu. Krivotvorenih kovanica konvertibilne marke je registrovano 470 komada, što je za 46,1% manje u odnosu na 2021. godinu - navodi se u izvještaju.

Grafikon o krivotvorenim novčanicama. CB BiH

Prema apoenskoj strukturi, najviše krivotvorenih novčanica je bilo u apoenu od 100 KM, a krivotvorenih kovanica u apoenu od 1 KM. 

Zakonsku obavezu održavanja odgovarajućih platnih i obračunskih sistema CBBiH ispunila je i u 2022. godini: platni promet u zemlji se odvijao nesmetano, kroz sisteme žiro kliringa i bruto poravnanja u realnom vremenu (BPRV); održavani su, i unapređivani, Centralni registar kredita (CRK) i Jedinstveni registar računa poslovnih subjekata (JRRPS); a obavljan je i međunarodni kliring plaćanja s inostranstvom. 

Prepoznajući makrokenomski i značaj sigurnih i efikasnih platnih sistema za finansijsku stabilnost, CBBiH je u toku 2022. godine intenzivno radila na jačanju kapaciteta i operacionalizaciji funkcije nadgledanja platnih sistema.

Snažna promjena

U 2022. godini je zabilježen rast i broja i vrijednosti međubankarskih transakcija u platnom sistemu koji se odvija preko CBBiH. U odnosu na 2021. godinu, rast je naročito naglašen kod broja i vrijednosti transakcija kroz sistem bruto poravnanja u realnom vremenu. Ovako snažna promjena na godišnjem nivou je bila očekivana, imajući u vidu da je tokom pandemije, na jedan duži period, veliki broj pravnih lica bio zatvoren, ili je radio znatno smanjenim kapacitetom. 

Značajan je bio i porast vrijednosti transakcija kroz sisteme žirokliringa. Posljedično, u 2022. godini je nastavljen snažan porast ukupne vrijednosti međubankarskih transakcija u odnosu na prethodnu godinu. Kao i u ranijim periodima, većina transakcija u međubankarskom platnom prometu obavlja se u manjem broju banaka; preko pet banaka obavljeno je 50,42% ukupne vrijednosti i 53,32% ukupnog broja transakcija u platnom prometu u 2022. godini - navodi se u godišnjem izvještaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.