PRIGODNE DOVE

U Mostaru obilježen Dan šehida: Položili su svoje živote za slobodnu domovinu

Naša domovina i Bošnjaci kao narod podnijeli su mnogo žrtava za svoju slobodu u državi

Dan šehida obilježen u Mostaru. M. Smajkić

Meliha Smajkic

22.4.2023

Posjetom lokalnim šehidskim mezarjima danas je u Mostaru obilježen Dan šehida. Centralni program održan je na Mostarskim šehitlucima uz Vučjakvića džamiju.

Prigodne dove pred duše šehida i gazija koji su položili svoje živote za slobodnu domovinu i državu BiH proučili su mostarski imami.

Najhrabriji sinovi i kćeri

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar, Dino ef.Maksumić brojnim okupljenim prenio je poruku mostarskog muftije Salema ef.Dedovića, koji zbog zdravstvenih razloga nije prisustvovao obilježavanju Dana šehida.

U svojoj poruci muftija je ukazao na to da se odlukom Rijaseta IZ u BiH Dan šehida obilježava kao važan datum naše novije historije koji nas podsjeća na odbranu naše domovine i plemenitu veliku žrtvu najhrabrijih sinova i kćeri ove zemlje.

Ukazujući na to da sloboda ima veliku cijenu i da se ona skupo plaćala, kao i da su naša domovina i Bošnjaci kao narod podnijeli mnogo žrtava za svoju slobodu u državi za pravo na javno manifestiranje svoje vjere i ponovno vraćanje svog nacionalnog imena i nacionalnog bosanskog jezika, muftija je naglasio da se sloboda živi, njeguje manifestira i ljubomorno čuva.

Dan šehida - Avaz
Dan šehida - Avaz
Dan šehida - Avaz
Dan šehida - Avaz
Dan šehida - Avaz
+1

- Sa vrijednostima slobode nema pogodbe i nema kalkulacije. Oni, kojima je u ime nas povjereno da vode brigu o javnim općim interesima, dužni su uvijek i na svakom mjestu da ulažu maksimalan napor da se očuva ono što nema i ne može imati zemaljsku cijenu, jer vrijednosti nemaju cijenu i nikad nisu na prodaju - naveo je on.

Bitna pitanja

Muftija je pozdravio čvrsto opredijeljenje Bošnjaka da se, kako je naveo, iznova okupe u jedan državotvorni i patriotski blok u Mostaru i u Hercegovini kako bi se o bitnim pitanjima ovog prostora promišljalo, debatiralo i dogovoralo.

- Pozdravljamo predano nastojanje patriota ovog grada da se konačno preduzmu konkretni koraci na uređivanju i zaštiti lokaliteta Mostarskih šehitluka, Liska harema na Kantarevcu i konačno izgradnji centralnog spomen obilježja našim šehidima i palim borcima.

Ovo je patriotska obaveza koji trebaju podržati svi koji trebaju pomoći. Nikakvi izgovori i opravdanja više se ne mogu iznalaziti da se to uradi - istakao je ef.Dedović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.