REAKCIJE

Alija Kožljak za "Avaz": Helez odnose s prijateljskim državama svodi na nivo savjetnika

Očigledno je da se radi o jednoj neozbiljnoj izjavi sa jedne takve pozicije kao što je ministar odbrane, rekao je

Alija Kožljak i Zukan Helez. Avaz - Fena

Alen Bajramovic

22.4.2023

Odnosi sa Republikom Turskom su veoma dobri, komunikacija je redovna, a posljednja je vezana za jučerašnji dan kada je na adresu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića stigla bajramska čestitka predsjednika Turske Redžepa Taipa Erdogana. Ovo je za "Avaz" izjavio savjetnik člana Predsjedništva, profesor Alija Kožljak, komentirajući izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza da su upravo zbog njega odnosi naše zemlje sa Turskom narušeni.

- Očigledno je da se radi o jednoj neozbiljnoj izjavi sa jedne takve pozicije kao što je ministar odbrane, koji bilateralne odnose s nama prijateljskim državama svodi na nivo savjetnika. Gospodin Helez bi trebao imati na umu član 8 Zakona o odbrani BiH i nadležnosti u kojima je vrlo jasno precizirano da lanac komandovanja i kontrole počinje od Predsjedništva BiH. Tako na ovaj način ne bi razgovarao niti sa članovima Predsjedništva, koji su mu vrhovna komanda, niti bi ovako banalizirao odnose. U suštini, na ovaj način on najveću štetu pravi BiH i odnosima sa drugim državama - kazao je profesor Kožljak za portal "Avaza".

Podsjeća da je Helez, u slučaju da posjeduje bilo kakve informacije, dužan o njima obavijestiti Predsjedništvo koje bi potom moralo poduzeti mjere.

Čestitka predsjednika Turske Bećiroviću. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.