BH. PRAVOSUĐE

U Sarajevu konferencije predsjednika sudova i glavnih tužilaca u BiH, tema rad pravosuđa

Konferencija predsjednika sudova u BiH bit će održana u srijedu, 26. aprila, a dan kasnije glavnih tužilaca

Konferencija predsjednika sudova u BiH bit će održana u srijedu, 26. aprila, a dan kasnije glavnih tužilaca. Fena

FENA

25.4.2023

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH), u saradnji sa Delegacijom EU/EUSR i Misijom OSCE-a u BiH, organizira u Sarajevu konferenciju predsjednika sudova i konferenciju glavnih tužilaca u BiH na kojoj će biti razmotrene teme od značaja za rad bh. pravosuđa. Konferencija predsjednika sudova u BiH bit će održana u srijedu, 26. aprila, a dan kasnije glavnih tužilaca.

Teme koje će biti u fokusu konferencije

Teme koje će biti u fokusu konferencija su efikasnost rada sudova i tužilaštava, organizovani kriminal i korupcija, transparentnost rada pravosudnih institucija, revidirana metodologija Evropske Unije za evidenciju krivičnih predmeta za najteža krivična djela i krivična djela iz visokog nivoa iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, te nalazi i preporuke Misije OSCE-a u BiH koji se odnose na upravljanje postupkom u složenim predmetima.

Na konferenciji predsjednika sudova bit će razmatrana tema koja se odnosi na reorganizaciju poslovnih procesa u sudovima, dok će na konferenciji glavnih tužilaca biti predstavljena saznanja iz monitoringa Misije OSCE-a u BiH o procesuiranju krivičnih djela koja ugrožavaju ispravnost i integritet izbornog procesa, razmotrena tema imenovanje i odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija te predstavljen izvještaj Sekretarijata VSTV-a BiH o ostvarenim rezultatima i budućim koracima u segmentu rada tužilaštava.

Ko će sve prisustvovati konferenciji

Konferencijama će, pored predsjednika sudova i glavnih tužilaca iz Bosne i Hercegovine, prisustvovati članovi VSTV-a BiH, predstavnici zakonodavne vlasti, strukovnih udruženja, medija, nevladinog sektora te gosti iz međunarodnih organizacija, saopćeno je iz VSTV-a BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.