"NEKA PAZI"

Lendo poslao poruku Šmitu: Neka dobro razmisli prije donošenja odluke

Možda je neće moći realizovati, rekao je Lendo

Refik Lendo. N. Šaljić

H. J. I.

25.4.2023

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo komentirao je danas formiranje vlasti u FBiH, te je poručio visokom predstavniku Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da dogovor o ovom pitanju trebaju postići političke stranke. 

Kazao mu je i da, ako se odluči na korištenje Bonskih ovlasti, dobro pazi da li će to moći i realizovati.

Poručio Šmitu da ne donosi nikakve odluke

- Domaći akteri treba da konačno sjednu i da dođe do formiranja vlade, sve ostalo je greška. Greška je ovo što prozivaju, uče kojekakve dove da im visoki predstavnik formira vladu, da neka politička partija s hiljadu glasova učestvuje u ovome, to je nešto što građani FBiH ne podržavaju - rekao je Lendo.

On je, također, uputio svoj poziv Šmitu, ali da ne donosi nikakve odluke o formiranju vlasti u FBiH.

- Predlažem mu da pusti nas da donosimo odluke u FBiH i konačno mislim da je došlo to vrijeme, a svaka odluka njegova neće biti dobra i najpravednija kada je riječ o Vladi FBiH - rekao je Lendo i dodao:

"Kakvu odluku donijeti"

- Treba dobro izanalizirati šta u ovakvim uslovima i kakvu odluku donijeti, kako je realizovati, hoće li je moći realizovati. Ja se nadam da će povesti računa o tome da odgovara svim političkim partijama, a ne samo Čoviću i da bude na duži period.

Podsjetio je i na to da je Parlament FBiH usvojio zaključak koji se odnosi na poziv Kristijanu Šmitu da ne donosi nikakve izmjene Ustava FBiH te je kazao da je to proslijeđeno visokom predstavniku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.