MOGUĆI SECESIONIZAM

Profesor Adis Maksić za “Avaz”: Prijetnje ozbiljnije nego ikada prije, ali Dodik ne namjerava ići do kraja

Nove globalne političke konstelacije otvorile su prostor za trenutnu eskalaciju prijetnji secesijom kakvu nismo vidjeli do sada, rekao je

Adis Maksić. Facebook

Alen Bajramovic

25.4.2023

Definiranje međuentitetske linije kao granice, povlačenje saglasnosti o formiranju Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, poziv sudiji Ustavnog suda BiH da podnese ostavku, samo su neke od tačaka o kojima će na sutrašnjoj posebnoj sjednici raspravljati poslanici u NSRS. 

Proizvodnja kriza

Profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog univerziteta Burch Adis Maksić kaže za “Avaz” da na ovaj način predsjednik RS Milorad Dodik nastavlja da radi ono što najbolje zna – da proizvodi krizu.

- Nove globalne političke konstelacije otvorile su prostor za trenutnu eskalaciju prijetnji secesijom kakvu nismo vidjeli do sada. Nije nikakva tajna da se u sukobu između Rusije i Zapada većina srpske javnosti nedvojbeno solidariše sa režimom Vladimira Putina. Politika Milorada Dodika puno bliže oslikava taj dominantan sentiment među Srbima nego Vučićevo balansiranje između Zapada i Rusije. Time Dodik sebe oblikuje kao nacionalnog prvaka koji je spreman da kaže i radi ono što drugi ne smiju, krojeći tako centar srpske političke moći koji prijeti da nadmaši i sami Beograd, te razvije neovisnu komunikaciju sa Moskvom – kaže Maksić.

Prijetnje secesijom

Profesor Maksić dodaje da posljednjim potezima usmjerenim ka razgradnji bh. pravnog poretka, pokazivanjem da je sposoban proizvesti ne samo političku nego i sigurnosnu krizu, Dodik vrši i pritisak na strane aktere kada je u pitanju državna imovina, ali i druge otvorene teme.

- Iako su prijetnje secesijom ozbiljnije nego bilo kada prije i trebaju se shvatiti ozbiljno, mislim da Dodik ne namjerava ići do kraja. Prvenstveno jer je mnogo puta do sada pokazao da je pragmatičan političar koji proizvodi i obustavlja periodične krize zbog političkog pozicioniranja. Također, ni geopolitički kontekst ne ide na ruku takvoj avanturi. Kako bi izgledala nezavisna Republika Srpska u slučaju potpune izolacije u regionu okruženom članicama NATO saveza? Odakle bi dobila bilo kakvu konkretnu podršku? Siguran sam da su Dodik i drugi vrlo svjesni razlike između položaja RS i, recimo, samoproglašene Južne Osetije koja graniči sa Rusijom i od nje dobija svu neophodnu podršku. Ipak, svi vrlo dobro znamo da ovo ne bi bio prvi put da političari u našoj regiji odvedu čitave narode u avanturu, pogotovo stavljajući se u službu nekog većeg centra moći, a ne interesa tih naroda. Stavimo li trenutnu krizu u kontekst ruskog utjecaja, dobićemo razlog zašto je ishod ove faze Dodikovog separatizma ipak neizvjestan – ističe profesor Adis Maksić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.