SARAJEVO

Ageler: Najviše zabrinjava sporost u rješavanju krivičnih predmeta i blaga kaznena politika

Sve pravosudne institucije u BiH bore se s problemom koji je uvezi s pravilnim i efikasnim postupanjem, rekao je Ageler

Skup, u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH). Fena

FENA

26.4.2023

Efikasnije procesuiranje organiziranog kriminala i korupcije, transparentnost rada pravosudnih institucija u BiH i revidirana metodologija Evropske unije za evidenciju krivičnih predmeta visokog nivoa iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije, te nalazi i preporuke Misije OSCE-a u BiH koji se odnose na upravljanje postupkom u složenim predmetima, u fokusu su Konferencije predsjednika sudova u Bosni i Hercegovini, organizirane danas u Sarajevu.

Skup, u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTVBiH), a u saradnji s Delegacijom EU/EUSR i Misijom OSCE-a u BiH, prilika je da se detaljnije elaboriraju i pitanja u vezi s reorganizacijom poslovnih procesa u sudovima, a sve s ciljem unapređenja kvaliteta rada pravosudnih institucija u BiH.

Na imperativ provođenja sistematskih reformi koje će rezultirati uvažavanjem i provedbom preporuka međunarodnih institucija i time efikasnijim funkcioniranjem sektora pravde u BiH, ukazao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brajan Ageler (Brian Aggeler).

- Sve pravosudne institucije u BiH bore se s problemom koji je u vezi s pravilnim i efikasnim postupanjem, a što neminovno utječe na stabilnost, sigurnost i napredak u BiH i što se posebno, ali ne i isključivo, odnosi na predmete korupcije i predmete ratnih zločina – izjavio je Aggeler uoči početka konferencije.

Istaknuo je kako posebno zabrinjava sporost u rješavanju krivičnih predmeta i mali broj osuđujućih presuda.

- Ono što nas u OSCE-ovoj misiji najviše zabrinjava jeste sporost u rješavanju krivičnih predmeta, nedosljedna sudska praksa, posebno kada se radi o dokaznom postupku, zatim mali broj osuđujućih presuda i blaga kaznena politika, kao i nepružanje podrške i nedosuđivanje odštete žrtvama krivičnih djela – upozorio je ambasador Ageler.

Istovremeno, potcrtao je neophodnost realiziranja pozitivnih promjena, usmjerenih na odgovornost, kvalitet i integritet nositelja pravosudnih funkcija i pravosudnih institucija.

- Misija OSCE-a u BiH će nastaviti da pruža podršku cjelokupnom pravosudnom sistemu u BiH u naporima da se učvrsti vladavina prava, da se zaštite ljudska prava i dostojanstvo svih koji žive u ovoj zemlji – poručio je Aggeler, izražavajući očekivanje da će diskusija o tim pitanjima podstaći sve relevantne subjekte da krenu u tom pravcu.

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija novinarima je kazao kako Konferencija predsjednika sudova u BiH predstavlja već tradicionalni vid organiziranja, naglašavajući važnost jačanja odgovornosti i uloge predsjednika sudova u kontekstu efikasnog upravljanja, posebno na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Ocijenio je kako na tom planu još nije napravljen pravi iskorak, te da stanje u tom smislu opterećuje nedostatak kvalitetnih optužnica i nedovoljan procent osuđujućih presuda, te pojava da u većem broju slučajeva osuđujuće prvostepene presude u drugostepenom postupku prerastaju u oslobađajuće.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s pozivima iz entiteta RS da se iz Ustavnog suda BiH povuku kadrovi iz reda srpskog naroda, Lagumdžija je, uz opasku da ne želi komentirati pitanja koja imaju političke konotacije, kazao kako je poziv poslan sudiji Kneževiću (Zlatku M. Kneževiću, op. a.), sudiji Ustavnog suda, nešto što je neprimjereno u demokratskim zemljama.

- Po meni je neprimjereno pozivati nekoga da iz nekih političkih razloga prestane vršiti funkciju na koju je biran. To nije ni u duhu Ustava, ni zakona, niti podzakonskih akata - precizirao je predsjednik VSTV-a BiH.

Član VSTV-a BiH Srđan Forca, koji će sklopu Konferencije govoriti o temi - Praćenje rada na složenim predmetima korupcije i organiziranog kriminala, osvrnuo se, između ostalog, na manjkavosti na tom planu.

Izdvojio je u tom kontekstu pojavu da se izriču uvjetne osude u visokom procentu, podsjećajući kako je ta tematika bila u fokusu njegovog naučnog rada za period 2012-2016. godina, te da podaci do kojih se došlo svjedoče o iznimno visokom procentu takvih osuda, čak višem od 65 posto.

Forca je dodao kako je Stalna komisija za kvalitet sudova pri VSTV-u BiH nadležna da se bavi tim pitanjima i analizira stanje u smislu karaktera sudskih odluka, uzroka te pojave i njenih posljedica.

Ocijenio je kako se, najvjerovatnije, radi o nezadovoljavajućoj kaznenoj politici o kojoj se treba razgovarati na nivou pravosudne zajednice, te donijeti odgovarajuće zaključke i odluke.

Predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić i sudionik Konferencije u čijem je fokusu tema posvećena transparentnosti rada sudova i njihova komunikacija s javnošću, istaknuo je kako se radi o važnom segmentu koji korespondira s nastojanjima VSTV-a da poboljša stanje u tom smislu u skladu s usvojenom strategijom.

Kazao je kako se na tome u posljednje vrijeme mnogo radi, a s ciljem da se sudovi 'otvore' prema javnosti i ostvare odgovarajući model saradnje s medijima, uključujući proaktivan odnos spram tog pitanja.

Hanušić je u tom kontekstu naglasio značaj edukacije novinara koji prate teme u oblasti pravosuđa, podsjećajući kako je u toj funkciji i organiziranje „Dana otvorenih vrata“ u sudovima, što se pokazalo kao veoma dobra praksa.

Konferenciji, osim predsjednika sudova iz Bosne i Hercegovine, prisustvuju i članovi VSTV-a BiH, predstavnici zakonodavne vlasti, strukovnih udruženja, medija, nevladinog sektora te gosti iz međunarodnih organizacija.

Osim spomenutih, na konferenciji će biti elaborirane teme: Efikasnost rada sudova uz poseban osvrt na stratešku ulogu predsjednika sudova, Praćenje rada na složenim predmetima korupcije i organiziranog kriminala, Upravljanje postupkom u složenim predmetima - nalazi i preporuke Misije OSCE-a u BiH, te Predstavljanje revidirane metodologije EU za evidenciju krivičnih predmeta za najteža krivična djela i krivična djela visokog nivoa iz oblasti organiziranog kriminala i korupcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.