MOSTAR

Mještani ogorčeni: Umjesto zatvaranja sve vodi ka novom proširenju deponije „Uborak“

Podnijet će novu tužbu na rješenje o ažuriranom Planu prilagođavanja

S ranijih protesta građana ispred deponije Uborak. M. Smajkić

Meliha Smajkic

27.4.2023

Predstavnici Udruženja građana „Jer nas se tiče“, koji se skoro četiri godine bore za zatvaranje deponije „Uborak“ kod Mostara, njenu sanaciju i izmještanje, podnijet će novu tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu radi poništenja rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma (FMOIT) kojim se odobrava Plan prilagođavanja JP „Deponija“ Mostar za upravljanje otpadom na tom odlagalištu.

Kako su podsjetili na današnjoj pres-konferenciji, Kantonalni sud u Sarajevu je koncem prošle godine presudio u njihovu korist u slučaju tužbe koja se odnosila na Plan prilagođavanja, a također, poništena je i okolinska dozvola.

Posebna pažnja

Prema riječima Fuada Hujdura, predstavnika Udruženja, 4.aprila su im iz FMOIT-a dostavili rješenje o odobrrenju ažuriranog Plana prilagođavanja. Ustvrdio je da je Ministarstvo imalo obavezu da o tom dokumentu upozna javnost i stranke u postupku, odnosno njihovo Udruženje, što nisu učinili.

-Smatramo da je Federalno ministarstvo prilikom donošenja Rješenja trebalo posvetiti posebnu pažnju i osvrnuti se na brojne komentare stručnjaka koji su jasni i gdje svaki govori o negativnim posljedicama kako po okoliš, tako i po stanovništvo- rekao je Hujdur.

Edhem Čustović, član Udruženja je kazao da se u tom rješenju jasno vidi da je uvid u taj dokument ostvarila samo Stručna komisija.

Sa konferencije za novinare. Fena

-Mišljenja smo, budući da je izostala i javna rasprava, da su izmjene Plana, donesene u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti životne sredine F BiH. Također, smatramo da je Plan trebao biti prvi korak ka zatvaranju deponije i njeno izmještanje na novu lokaciju, međutim, donošenjem ovakvog rješenja i na ovakav način, Ministarstvo okoliša i turizma F BiH dopušta proširenje deponije- naglasio je Čustović.

Jer, kako su pojasnili , a što ih dodatno zabrinjava, novim rješenjem je predviđeno otvaranje dodatnih ploha

30 hiljada tona

- Kapacitet kasete 4, po izmijenjenom planu prilagođavanja, površine dva hektara, kapaciteta preko 30 hiljada tona otpada je prevelik i, po našem mišljenju, nije predviđen za samo pet godina nego za deset godina i više – istaknuo je Čustović.

Također, naveli su da proširenjem deponije, njena južba granica bi od prvih kuća bila udaljena samo 50 metara naselja Semetovac, odnosno, 30 metara od naselja Gornji Vrapčići.

Kazali su i kako su sigurni da će lokalne vlasti na čelu s gradonačelnikom i predsjednikom Vijeća ponovo izjaviti kako oni blokiraju procese, iako su u protekle četiri godine da su htjeli mogli riješiti problem nove lokacije za deponiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.