GRAĐANI ZABRINUTI

UG "Jer nas se tiče": Plan prilagođavanja deponije Uborak ne vodi zatvaranju nego proširenju deponije

U Udruženju građana ''Jer nas se tiče'' posebno su zabrinuti što je novim rješenjem predviđeno otvaranje dodatnih ploha

Sa konferencije za novinare. Fena

FENA

27.4.2023

Članovi Udruženja građana „Jer nas se tiče“, na konferenciji za novinare u Mostaru, govorili su o tužbi koju su uputili Kantonalnom sudu u Sarajevu, a u kojoj se traži poništavanje rješenja Federalnog ministarstva okoliša i turizma kojim se odobrava Plan prilagođavanja JP ''Deponija'' d.o.o. Mostar za upravljanje otpadom na regionalnom deponiju Uborak-Buđevci.

Aktivisti tvrde kako spomenuto rješenje ne vodi zatvaranju odlagališta komunalnog otpada nego njegovom proširenju.

Obaveza ministarstva

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u aprilu ove godine dostavilo udruženju ''Jer nas se tiče'' Rješenje o odobrenju ažuriranog Plana prilagođavanja JP ''Deponija'' d.o.o. Mostar. Prethodno je JP ''Deponija'' d.o.o. Mostar ažurirani Plan prilagođavanja dostavilo Ministarstvu koje je imalo obavezu upoznati javnost i stranke u postupku sa sadržajem ažuriranog plana, što nije učinjeno, istaknuto je na konferenciji za novinare.

Prema riječima člana Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' Edhema Čustovića, u rješenju se jasno vidi da je uvid u ažurirani Plan prilagođavanja ostvarila samo Stučna komisija, ali ne i ostali učesnici u postupku, što nije u skladu sa zakonom.

Smatra kako bi plan prilagođavanja trebao biti prvi kratkoročni korak ka zatvaranju deponije i izmještanju na novu lokaciju, no navedenim rješenjem se, prema njegovim riječima, dopušta i proširenje deponije i ostavlja mogućnost da ''Deponija'' d.o.o. Mostar izbjegne napraviti studiju utjecaja na okoliš.

Na taj način, dodao je Čustovića, pokušava se izbjeći javna rasprava u lokalnoj zajednici, kako bi na lakši način odlagalište ishodilo okolišnu dozvolu i nastavilo raditi na štetu stanovnika koji žive u njegovoj blizini.

U Udruženju građana ''Jer nas se tiče'' posebno su zabrinuti što je novim rješenjem predviđeno otvaranje dodatnih ploha, kao i time što je rad regionalne deponije predviđen na period duži od pet godina, a uvjet za zatvaranje deponije na Uboraku bit će početak rada nove regionalne deponije na nekoj drugoj lokaciji.

Pet godina

- Kapacitet kasete 4, prema izmijenjenom planu prilagođavanja, površine 2 ha, kapaciteta više od 30 hiljada tona otpada,  prevelik je i, prema našem mišljenju, nije predviđen za samo pet godina nego za deset godina i više – istaknuo je Čaušević.

Upozorio je kako će, ako se ne nađe lokacija za novo odlagalište, Plan prilagođavanja ostati mrtvo slovo na papiru.

U tom slučaju, istakli su aktivisti, deponija na Uborku neće biti zatvorena, a otvorit će se vrata za otvaranje novih ploha, jer se Rješenjem ne uvjetuje, ne naređuje niti planira obavljanje kontrole postupka hitnog pronalaska nove lokacije.

Član Udruženja građana ''Jer nas se tiče'' Fuad Hujdur kazao je, između ostalog, kako prilikom donošenja spomenutog rješenja Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije uzelo u obzir zaključak Studije o utjecaju na okoliš za proširenje deponije Uborak u kojem stoji da se realizacijom projekta proširenja deponije ne mogu osigurati potrebni uvjeti za zaštitu okoliša na lokaciji deponije i njene okolice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.