"KADA SMO MI NA REDU?"

Sindikat radnika trgovine danas protestuje ispred zgrade Parlamenta BiH

Radnici i radnice u BIH dočekuju još jedan 1. maj kao taoci dnevno političkih dešavanja, rekla je Ferhatović – Beširović

Radnici protestuju danas. Facebook

A. O.

1.5.2023

Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u organizaciji Sindikata radnika trgovine BiH bit će održano danas u BiH, a prvomajski protestni uranak pod nazivom „Kada smo mi na redu?“ bit će održan danas s početkom u 08:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH, u Sarajevu, gdje počinje protestna šetnja.

U 9 sati je planirano obraćanje ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, dok je u 11 sati najavljena promocija Zbornika radova „Položaj trgovačkih radnika u BiH: historijski pregled“ u hotelu Evropa.

Također, danas je planirano i obraćanje predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića povodom Međunarodnog praznika rada u velikoj sali Doma sindikata.

Podsjetimo, jučer je Selvedin Šatorović za portal „Avaza“ izjavio da je stanje u našoj zemlji teško te da sve više radnika traži način da napusti BiH.

- Zahvaljujući Novalićevim "reformama" radnici, nažalost, i ovaj Prvi maj dočekuju u još težem ekonomsko-socijalnom stanju nego je to bio slučaj prethodnih godina. To se posebno odnosi na radnike i radnice u industrijskom sektoru, ali i sektoru uslužnih djelatnosti – rekao je Šatorović za „Avaz“.

Slično nezadovoljstvo pokazala je i Mersiha Ferhatović – Beširović.

- Radnici i radnice u BIH dočekuju još jedan 1. maj kao taoci dnevno političkih dešavanja. Imam osjećaj da smo svi skupa na to navikli i oguglali čak, što je jako jako opasno. Sama činjenica da, koliko ja znam, neće biti nikakvih sindikalnih akcija, osim naše, dovoljno govori o tome koliko je radnička letargija uzela maha, a ta pasivnost o kojoj pričamo godinama prepustila je mjesto apsolutnoj depresiji društva – kazala je za portal “Avaza” predsjednica Sindikata radnika trgovine BiH Mersiha Ferhatović – Beširović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.