VLADA ZDK

Ministar Marić u posjeti ovčarima i graditeljima puta u Željeznom Polju kod Žepča

Ministar Marić im je prenio poruku da će Vlada ZDK podržati razvoj stočarstva

Ministar Marić im je prenio poruku da će Vlada ZDK podržati razvoj stočarstva. Fena

FENA

3.5.2023

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić posjetio je ovčare na planinskom području, više od 1.000 metara nadmorske visine, a korisnicima poticaja iz te oblasti prenio je poruku da će Vlada ZDK podržati razvoj stočarstva u najvećoj mogućoj mjeri.

Potražnja za proizvodima

U vrijeme kad vlasnici ovaca svoja stada vraćaju iz ravničarskih predjela u planine, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Vinko Marić 'iznenadio' ih je dolaskom na više od 1.000 metara nadmorske visine da bi razgovarao sa korisnicima kantonalnih poticaja iz te oblasti, navodi se u saopćenju Press službe ZDK.

Kako pojašnjava Nijaz Mujić, jedan od vlasnika stada ovaca u Željeznom Polju kod Žepča, ovce će tu boraviti do početka zime, a dobra je i potražnja za njihovim proizvodima.

- Srećom, potražnja za našim sirevima se ne smanjuje. Sve više se traže naši proizvodi. Očekujemo redovne poticaje i dobre klimatske uslove - objašnjava Mujić.

Ministar Marić im je prenio poruku da će Vlada ZDK podržati razvoj stočarstva, u najvećoj mogućoj mjeri, i da poticajne mjere mogu samo da rastu.

- Sreća je da imamo ovakve proizvođače hrane, često ne shvatajući da žive teškim, polunomadskim životom. Sirevi iz čabra, mogli bi da se služe u najelitnijim restoranima jer je to delikates nastao na zdravom, planinskom području - kaže ministar Marić.

Šansa za razvoj

Posjetu planinskom području Javora, Palašnice i Mahnjače, iskoristio je i za razgovor sa mještanima koji su odlučili da izgrade betonski put od sela Jastrebac do vrhova Mahnjače.

- Samoinicijativno su odlučili organizirati se i izgraditi put, koji će im olakšati prilaz njivama. Time otvaraju šansu za razvoj planinskog turizma u tom kraju - zaključio je ministar Marić, saopćila je Press služba ZDK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.