VISOKI PREDSTAVNIK U BIH

Šmit: Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu, ne osjećam se nepoželjnim

Ima jedan političar koji se nikako ne želi sa mnom sastati, kazao je Šmit

Kristijan Šmit. Twitter

D. H. / BHT

4.5.2023

Napravili smo veliki korak u budućnosti, rekao je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) za BHRT u jutarnjem programu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

O tome da li smatra nepoželjnom osobom u Bosni i Hercegovini, ističe da je navikao na razne priče.

- Svašta se priča, naučio sam da ovdje ima priča, ali kada je riječ o činjenicama, naravno u cijelom tom slijedu od Pedija Ešdauna (Paddy Ashdown) do danas ja sam visoki predstavnik i nadam se da nakon mene neće biti mnogo mojih nasljednika, jer ovdje je bitan put u evropskoj integraciji, a to znači u samostalnost - kazao je Šmit.

Bosna i Hercegovina ima zajedničku državnost, naglašava Šmit, a ona ide u Evropu i ona mora odlučiti šta je važno za Federaciju BiH i za Republiku Srpsku, ali i Brčko, jer to je osnova Bosne i Hercegovine.

 - Ne osjećam se uopće nepoželjnim ovdje. Naučio sam da razlikujem između političkog diskursa ili političkih izjava raznih vrsta, ima jedan političar koji se nikako ne želi sa mnom sastati. Ako se dobro sjećam, čak nije otišao ni u Mostar, da ne bi mene susreo, ali mislim da je sasvim suprotno - ima jako mnogo ljudi, onih normalnijih, koji nisu na političkoj sceni, a koji su mnogo otvoreniji i srdačniji prema meni i ja to osjetim - komentirao je visoki predstavnik nedavnu izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika "da se nije odazvao pozivu na Mostarski sajam, jer se nije htio sastati s visokim predstavnikom."

Milorad Dodik je u prilici da prokocka jednu važnu šansu, mišljenja je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.