REAKCIJE

Sindikat odgoja i obrazovanja: Pitanje je dana kada će se beogradski scenarij desiti u Sarajevu

Škole u KS nemaju nikakva rješenja, a sistem ne pruža nikakvu zaštitu prosvjetnim radnicima

Djeca su zapravo samo djeca. Schuldnerhilfe OÖ

Z. K.

5.5.2023

Povodom događaja koji su se desili u beogradskoj osnovnoj školi reagirao je Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS uz poruku da moramo djelovati kako se sličan scenarij ne bi ponovio i u Sarajevu.

Tragična pucnjava

Iz Sindikata navode da nakon tragične pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi su se upalili alarmi u svim zemljama regiona, ali, prema njihovoj procjeni, očigledno nedovoljno i u Kantonu Sarajevo.

- Pitanje je dana kada će se beogradski scenarij prenijeti i nešto slično desiti u Sarajevu, jer je očigledno da dovoljno jak odbrambeni mehanizam, ne samo u obrazovanju već općenito u društvu, nemamo, da bismo sve pošasti modernog doba mogli prevenirati i spriječiti da se dese - navode sindikalci u zvaničnom saopćenju koje potpisuje Saudin Sivro.

Dodaje se, nadalje, kako škole u KS nemaju nikakva rješenja, a sistem ne pruža nikakvu zaštitu prosvjetnim radnicima.

- Javnost ne zna da se skoro svakodnevno dešavaju verbalni napadi i maltretiranja, nasilje i prijetnje koje se upućuju radnicima u školama u Sarajevu. Osobe, najčešće roditelji učenika, koji prave probleme u školama po običaju ne budu udaljene iz škola i ne bude im trajno zabranjen pristup niti budu kažnjene. A to sve gledaju djeca u školama i onda je za očekivati beogradski, američki ili neki drugi scenarij tu oko nas, u našoj blizini - kažu iz Kantonalnog odbora Sindikata odgoja i obrazovanja.

Jer, kako kažu, djeca su, zapravo, samo djeca i kopiraju ono što rade odrasli. Zbog inertnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prosvjetni radnici se osjećaju izrazito nesigurno, što njima daje za pravo da i ovog puta traže da prosvjetni radnici dobiju status službenog lica.

Traženje najboljeg sistema

- Odgoj je odavno postao misaona imenica u školama, jer učitelji i nastavnici svoju energiju troše na instant i kvazireforme, postajući pisari, sve manje učitelji, a nekada su, prije svega, bili odgajatelji i pedagozi pa tek onda radnici u obrazovanju - jasno se navodi u njihovom saopćenju.

Također, dodaju kako probleme u školama neće iskorijeniti ishodi učenja i formativno ocjenjivanje, javne nabavke i tenderi za detektore metala, zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa u izbornim godinama, angažman naoružanih zaštitarskih službi, traženje najboljeg sistema ocjenjivanja sve dok je obrazovni sistem takav da imamo školu zbog ocjena, a ne zbog znanja.

- Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju prilikom kreiranja zakonskih rješenja i zajedničko djelovanje u praksi, posebno protiv onih koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom, kao i usmjeravanje energije u školi i u porodici prvenstveno prema odgoju pa tek onda prema obrazovanju, jedini je put za poboljšanje stanja u obrazovanju i vraćanje povjerenja prosvjetnih radnika u sistem i općenito poboljšanje stanja u društvu - poručuje predsjednik Sindikata Sivro.

Loš odgoj

Za njega i članove Sindikata, koji predvodi, loš odgoj kod kuće i teška društvena, politička, socijalna i ekonomska realnost u zemlji generiraju i proizvode probleme na ulici i u školi.

Pozvali su i premijera KS Nihada Uka i resornu ministricu Naidu Hota-Muminović da reagiraju preventivno i u skladu sa svojom funkcijom te ovlaštenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.