OKRENUTI SE KOMPROMISIMA

Konaković: Na sljedećoj sjednici Vijeća ministara bit će raspravljano o interkonekcijama

Konaković je naveo su razgovarali i o saradnji dviju entitetskih vlada, s obzirom na to da je formirana Vlada FBiH

Elmedin Konaković. Printscreen

H. J. I.

5.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas u Banjoj Luci s predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Razgovarali su o brojnim pitanjima i razvojnim projektima.

Konaković je naveo su razgovarali i o saradnji dviju entitetskih vlada, s obzirom na to da je formirana Vlada FBiH.

Život običnog čovjeka

- To su dvije vlade koje su važne za život običnog čovjeka. Trebamo se vratiti u vrijeme kada su dvije vlade bolje sarađivale. Predsjednik Dodik je rekao nekoliko važnih stvari. Mi se, zapravo, još upoznajemo na ovom putu funkcionisanja, svjesni da je ranije bilo mnogo nepovjerenja i izigranih dogovora, da stvari nisu funkcionisale te da nije lako na riječ i telefonom rješavati stvari. Ovo Vijeće ministara riješilo je više od 400 pitanja koja nisu riješena godinama. Konstatovali smo da bez obzira na neke razlike, postoje pitanja o kojima se možemo dogovoriti bez uslovljavanja, bez obzira na neke naše javne istupe. Projekti u BiH da se rješavaju i podiže ekonomska slika, rastu plaće… Učinit ćemo maksimalni napor da se dese. U razgovorima sa zvaničnicima EU govorio sam o fenomenu reformi koji su za BiH bolne, čine našu ekonomiju slabom, a nemaju benefite. Očekujemo razumijevanje - rekao je Konaković.

Razvojni projekti

Kazao je kako će se razvojni projekti o interkonekcijama ubrzo naći na Vijeću ministara.

- Bit će još nekih naših javnih nesuglasica, ali bit će mnogo sastanaka i razgovora, kako bi se rješavale stvari koje nisu bile rješavane. Danas je 100 dana Vijeća ministara i to je neuporedivo s prethodnim sazivom zbog političkih podmetanja. Danas, u svjetlu dešavanja u Srbiji, imamo dodatnu odgovornost da ovo društvo činimo zdravim i boljim, da se mi političari što više sastajemo i dogovaramo, da našoj djeci i unucima šaljemo bolju sliku, mijenjamo sliku generalno o BiH, više optimizma i nadanja. Apelujem da se okrenemo kompromisima - poručio je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.