PRAZNIK U PODHRANJENU

Običaji za Đurđevdan: Ko ustane iza šest sati prespavat će cijelo ljeto

Porodica Seferović ima deset članova, Alisa je majka osmero djece, od kojih četvero ide u školu

Kratovac-Seferović: Porodični ručak - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Alen Bajramovic

6.5.2023

Romi danas proslavljaju Đurđevdan, dan u kojem se opraštaju od zime a raduju početku proljeća. Iako žive u skromnim uvjetima, jedan od naznačajnijih praznika obilježavaju i članovi romske zajednice u naselju Podhranjen kod Goražda.

Napravi se neki ručak

- Ustali smo jutros sretni i veseli, najvažnije je da smo zdravi i živi, pa kako je ko u mogućnosti napravi se neki ručak. Mi smo ove godine, hvala Bogu, bili u mogućnosti staviti i janje na ražanj, napravićemo ručak, sjesti sa djecom, malo se proveseliti, poigrati i poželjeti svim Romima u BiH da je sretan ovaj praznik – kaže Alisa Kratovac-Seferović.

Govoreći o običajima vezanim za Đurđevdan, Alisa kaže da je najvažnije ustati rano.

- Kažu ko prespava šest sati prespavaće čitavo ljeto, pa mi uranimo, umijemo se, a djeca po običaju slome granu vrbe koju stavljamo na vrata. To označava napredak u budućnosti – govori Kratovac-Seferović.

Porodica Seferović ima deset članova, Alisa je majka osmero djece, od kojih četvero ide u školu. Njena Almedina već završava peti razred. Njen život je borba, jer roditelji ne rade, žive od dječijeg doplatka, ali školovanje djece osnovni je prioritet.

Uvijek nešto treba

- Svaka majka koja školuje svoje dijete zna kakva je to obaveza i trošak. Iako škola obezbijedi udžbenike, uvijek nešto treba. Prevoza nemamo, pa svaki dan moramo imati novac za gorivo da ih odvedemo, a svako dijete u različitim terminima ulazi u školu. Zato od ponedeljka do petka nemamo vremena nizašta, ali da ti iskreno kažem nije mi žao. Kroz obrazovanje vidim budućnost svoje djece. 

Jedina moja želja je da sutra moja Almedina bude učiteljica ili doktorica, a moj Almedin možda saobraćajni policajac – ističe Alisa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.