BIVŠI PRVI ČOVJEK MOSTARA

Oručević: Snimak samo potvrđuje ono što je Haški tribunal presudio

Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili

Safet Oručević: Nikad nismo optuživali narod. Screenshot

Meliha Smajkic

6.5.2023

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i TV Historija, koja radi u okviru Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara u posjedu su snimka koji prikazuje dosad neviđene snimke granatiranja Starog mosta u Mostaru iz novembra 1993. godine.

Tim povodom se u dvorani Hotela Bristol danas emituje taj snimak.

Bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je kazao da je ovaj videosnimak slučajno otkriven i da samo potvrđuje sve ono što je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog.

- Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat.

Ove snimke neka dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz sta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine. I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio – rekao je Oručević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.