REAKCIJE

Safet Oručević za "Avaz": Nikada nijedne sekunde nisam bio u HVO-u, tužit ću "Slobodnu Herceg Bosnu"

Navodi da je zbog falsifikata koji je objavljen i danas, do sada dva puta podnosio tužbe

Oručević: Oni to rade godinama, lažu i falsificiraju dokumenta. Heroji Mostara

Piše: A. Bajramović

13.11.2022

Odmah nakon promocije knjige “Heroji Mostara” pojedini mediji objavili su dokument o navodnoj pripadnosti autora Safeta Oručevića HVO-u početkom agresije na BiH. Bivši zamjenik komandanta 4. korpusa ARBiH i poslijeratni gradonačelnik Mostara, direktor Centra za mir i multietničku saradnju pojašnjava da se radi o falsifikatu kojeg je do sada dva puta osporio na sudu.

- Ovo može napisati samo neko iz ustaške ili četničke kuhinje. Oni to rade godinama, lažu i falsificiraju dokumenta želeći minimizirati moju, ali i borbu svih Mostaraca. Vidjeli ste sinoć u sali kako je vođena ova borba. Dakle, nikada nijedne sekunde ja nisam bio u HVO-u, osim pregovora s njima – kaže Oručević.


Ovakve dezinformacije, nastavak su pokušaja njegove diskreditacije.

- To rade godinama, iz iste kuhinje i to su definitivno reketaši i plaćenici, koji na taj način rade za tuđe službe i žele uništiti sve što je pozitivno u ovoj zemlji. Nisam u politici, ali oni se trude da se, ne d’o Bog, ne vratim u politiku, da spriječe svaki mogući pokušaj bilo kakvog angažmana, jer vjerovatno žele vidjeti ovaj grad kao hrvatski – ističe Oručević.

Navodi da je zbog falsifikata koji je objavljen i danas, do sada dva puta podnosio tužbe.

- Jednom “Dnevni list”, koji je to povukao prije glavne rasprave. U dogovoru sa mnom zamolili su da se povuče, jer su mi rekli izvor koji im je to donio u nekoj kopiji, a na tom papiru je pogrešan potpis i pogrešan datum rođenja. Drugi put sam tužio jednog autora knjige koji je to uvrstio u knjigu, a na sudu rekao da on to nema i da je preuzeo iz “Dnevnog lista”. Ovo nije nikakav dokument iz arhive, pa ću tužiti “Slobodnu Herceg Bosnu” i tražiti odštetu za ovo, tražiti da mi donesu dokumenta koja su objavili, a ja ću njima mnogobrojna iz naše dugogodišnje saradnje – ističe Oručević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.