GODIŠNJICE

Na današnji dan: Prije 28 godina granate s agresorskih položaja ubile 10, a ranile 11 Sarajlija

Potrebno je stalno govoriti o tome kako se tako nešto ne bi ponovilo

Tunel Spasa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
FENA

7.5.2023

Delegacije Kantona Sarajevo i Unije civilnih žrtava rata KS položile su danas cvijeće na mjesto masakra kod objekta DB “Butmir”, na ulazu u tunel s butmirske strane, povodom sjećanja na 10 stradalih sugrađana koji su ubijeni na ovaj dan prije 28 godina.

Usljed rasprskavajućeg dejstva nekoliko granata ispaljenih s agresorskih položaja iz pravca Lukavice tog dana poginuli su: Aziz Fejzić, Zdravko Klačar, Bećir Kovačević, Fahrudin Kurtović, Mensur Smajić, Semir Smajić, Salih Smaka, Rasema Subašić, Vahid Šalaka i Staka Šarenac, a ranjeno je 11 Sarajlija.

Obraćajući se prisutnima na obilježavanju godišnjice, predstavnik Ministarstva saobraćaja KS Benjamin Osmančević naglasio je kako je važno govoriti o ubijenim i ranjenim sugrađanima na ovom mjestu, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti.

- Potrebno je stalno govoriti o tome kako se tako nešto ne bi ponovilo. S toga, treba se podsjećati na opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. No bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije - poručio je, između ostalog, Osmančević, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.