DODIKOV MEGAFON

Cvijanović u Vijeću sigurnosti UN-a: OHR se miješa u odluke Ustavnog suda BiH

Kontrola nad Sudom leži u rukama trojice stranih sudija, rekla je Cvijanović

Željka Cvijanović. Printscreen

H. J. I.

10.5.2023

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović obratila se Vijeću sigurnosti UN-a. 

Ona je predstavila izvještaj koji je ranije premijer RS Radovan Višković uputio ka generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

Njeno obraćanje prenosimo u cijelosti.

- Prijeteće prisustvo OHR-a i njegovi stalni pokušaji da mikroupravlja BiH, guše demokratski proces i podrivaju nesmetan unutrašnji dijalog i pomirenje koji su ključni za budući uspjeh BiH.

Zaista, nepromišljeno uplitanje OHR-a češće stvara nego što rješava probleme, što pokazuje način na koji je izazvao i rasplamsao polemiku u vezi s vlasništvom nad javnom imovinom. U početku je bilo opštepriznato da Ustav javnu imovinu ostavlja entitetima, što je stav koji je poslužio kao osnov za brojne zakone BiH, koji su još na snazi, a koji je svojevremeno potvrdio i Ustavni sud BiH. Entitetsko vlasništvo nad javnom imovinom priznaje se čak se i u izjavama koje su 2008. godine dali ili podržali utjecajni strani zvaničnici - istakla je Cvijanović.

"Imperijalni stav Pedija Ešdauna"

Ovo pitanje kaže, "ni u jednom trenutku nije bilo sporno sve dok bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, sa svojim tipičnim imperijalnim stavom, nije intervenisao i tako otvorio čitavu polemiku".

- Nakon nekoliko godina, tačnije 2012. godine, kada su strane u BiH postigle dogovor o pitanju javne imovine, tadašnji visoki predstavnik Valentin Incko ga je poništio, prosto zato što ga nije izdjejstvovao OHR i zato što mu se nije sviđao - rekla je Cvijanović.

Neizvjesnost u pogledu pitanja javne imovine, koja je, kako kaže, nastala isključivo zbog mešetarenja OHR-a, sada koči saradnju i napredak u BiH, jer su se ovog pitanja uhvatili oni koji žele dalju centralizaciju BiH suprotno Ustavu.

- Ako će BiH ikada biti suverena, nezavisna, stabilna, funkcionalna i prosperitetna, onda vladavina u BiH mora da leži ne u rukama neizabranih stranaca koji donose despotske dekrete prema svojim željama i sklonostima, nego u rukama Ustava i njenih građana, u skladu s demokratskim načelima i vladavinom prava. Mislim da je svim članovima Vijeća nepobitnost navedenog očigledna, mada je možda posebno jasna mnogim zemljama čiji su predstavnici ovdje prisutni i koje imaju ponosnu istoriju oslobođenja od despotske imperijalne vlasti određenih stranih sila - istakla je Cvijanović.

Odredbe Bečke konvencije

I članovi ovog vijeća, kaže, moraju priznati da su vladavinu prava dužni poštovati, ne samo lokalni lideri u BiH, nego i oni strani zvaničnici koji godinama ignorišu ili čak aktivno podrivaju Ustav BiH usaglašen u Dejtonu, koji redovno i nonšalantno krše odredbe Bečke konvencije, kojima se zabranjuje uplitanje stranih diplomata u domaću politiku, i koji utječu na sudske predmete koji bi trebalo da se rješavaju isključivo u skladu s Ustavom i uz stvaran pravosudni integritet.

Navodi da ovo ukazuje na drugu veliku prijetnju po ustavni poredak u BiH.

- Nažalost, najveću izvitoperenost ustavne strukture BiH izazvala je upravo institucija koja je formirana da je štiti Ustavni sud BiH. OHR se često žali da entiteti ne poštuju odluke Suda. Isti taj OHR licemjerno je naredio da su njegove odluke nedodirljive kada je riječ o postupcima pred sudovima u BiH. Zanimljivo je i da se OHR nikada ne bavi razlozima zbog kojih se odluke Suda nailaze na skepticizam, a to su korumpiranost sudskog procesa zbog miješanja i uticaja samog OHR-a, uz uticaj određenih stranih sila, kao i činjenica da kontrola nad Sudom leži u rukama trojice stranih sudija - kaže Cvijanović.

Ove strane sudije, navodi ona, za koje je predviđeno da budu u sastavu Suda samo prvih pet godina njegovog rada, ne žive u BiH, nisu studirali pravo naše zemlje, ne govore lokalne jezike i donose nemušte odluke za koje su mnogi saglasni da zvuče kao politički akti sastavljeni da se udovolji određenim stranim silama, a ne kao pravno utemeljene odluke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.