FEDERALNA MINISTRICA

Sanja Vlaisavljević: Ratni zločinci moraju biti rehabilitirani nakon odsluženja kazne

Složila se sa izjavom predsjednice FBiH Lidijom Bradara da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac"

Sanja Vlaisavljević. Printscreen

H. J. I.

10.5.2023

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) u današnjem obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a posebno je potcrtao da se u BiH u velikoj mjeri negira genocid u Srebrenici i veličaju ratni zločinci. Danas je čak kazao da "oni ratni zločinci koji su osuđeni, i nakon što su odslužili svoje kazne, trebaju se suzdržavati od govora u javnosti, osim ako ne izražavaju poštovanje prema žrtvama".

Ratni zločin ne zastarijeva

U isto vrijeme dok je Šmit govorio o ovim slučajevima koji potkopavaju mir u BiH, na N1 televiziji ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević, govorila je da se nakon odslužene kazne ti ljudi "moraju rehabilitovati".

Osnovno pravilo je da ratni zločin ne zastarijeva, te da se uvijek može procesuirati. Ratni zločinac i nakon odslužene kazne ostaje ratni zločinac. No, Vlaisavljević je drugačijeg mišljenja.

Tako je Dario Kordić, osuđenik za ratne zločin protiv civilnog stanovništva Ahmića, za Vlaisavljević rehabilitiran.

Složila se sa izjavom Lidije Bradare

- On mora biti rehabilitiran u društvu. On je odslužio kaznu, bilo ko da je, evo Sanja Vlaisavljević je odslužila kaznu za ratni zločin, šta sad vi mislite, trebamo li Sanju Vlaisavljević na Goli otok poslati nakon odslužene kazne i ne zaslužuje da bude ljudsko biće zato što je bila suđena i presuđena - kazala je ona.

Složila se sa izjavom predsjednice FBiH Lidijom Bradara da "ratni zločinac poslije odslužene kazne više nije ratni zločinac".

- Jako dobro je to rekla. On je odslužio kaznu za ratni zločin. Šta ćemo sa ratnim zločincima kad odsluže kaznu. Oni moraju biti rehabilitirani - kazala je Vlaisavljević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.