RAZGOVOR

Slobodan Šoja za "Avaz": Velika šteta ugledu bh. diplomatije, Predsjedništvo BiH mora reagirati

Sve to zato što, ako slučajno ambasador Memić bude pušten i otputuje u Maleziju, ne postoje prepreke da on nastavi obavljati dužnost, kaže Šoja

Šoja (desno): U svakom trenutku šef države može i imenovati i opozvati ambasadora. Avaz / Facebook

Alen Bajramovic

11.5.2023

U Sarajevu je danas uhapšen Senaid Memić, aktuelni ambasador BiH u Maleziji.

On se sumnjiči za nezakonitosti počinjene u periodu dok je obavljao dužnost načelnika Općine Ilidža. Ovaj specifičan slučaj u bh. diplomatiji za „Avaz“ komentira Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Egiptu i Francuskoj.

- Svaki ovakav delikatan slučaj hapšenja nekoga ko ima zvaničnu državnu funkciju treba posmatrati imajući u vidu persumpciju nevinosti, da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno. Međutim, ovim je načinjena velika šteta ugledu naše diplomatije i to se mora hitno riješiti u Predsjedništvu BiH koje mora promptno reagirati, opozvati ambasadora ne pominjući uopšte hapšenje. Sve to zato što, ako slučajno ambasador Memić bude pušten i otputuje u Maleziju, ne postoje prepreke da on nastavi obavljati dužnost ambasadora, jer on ima akreditive šefa države i nije dobio opoziv. Ne smijemo sebi dozvoliti takvu situaciju – kaže Šoja.

Dodaje da u Maleziji, dok god ima valjane akreditive, vlasti nemaju pravo hapsiti stranog ambasadora jer ga štiti diplomatski imunitet, ali da u BiH tog imuniteta nema. Nije mu jasno zbog čega Memić, ali i svi politički ambasadori koje je imenovao prethodni saziv Predsjedništva BiH, nije ranije opozvan. To je praksa u brojnim zemljama svijeta, da smjenu vlasti prate i razrješenja onih koje je imenovala politika, a ne struka.

- Sam čin hapšenja ne mora biti povod, jer Memić nije presuđen, ali to je sasvim dovoljan znak da ga Predsjedništvo BiH hitno opozove. Opoziv je sasvim prirodna stvar i nikad se o njemu ne raspravlja. Šef države ima pravo da vrati bilo koga od ambasadora, bez posebnog obrazloženja. U svakom trenutku šef države može i imenovati i opozvati ambasadora – ističe Šoja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.