MEĐUNARODNI DAN

Medicinske sestre ključne za pružanje kvalitetne zdravstvene njege

Medicinske sestre su ravnopravan dio zdravstvenog tima ali im se nažalost pridaje manje značaja

Medicinsko osoblje. Zavod za javno zdravstvo FBiH

FENA

12.5.2023

Sloganom Međunarodnog vijeća medicinskih sestara/tehničara (ICN), ‘Naše medicinske sestre. naša budućnost’, ove godine obilježava se Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara. To ukazuje na važnost medicinskih sestara, za budućnost zdravstvenih sistema.

- Godine, koje su prošle, bile su izazovne za zdravstvene sisteme širom svijeta, a posljedice pandemije osjećaju se i danas. Medicinske sestre, kao prva linija odbrane u borbi protiv pandemije, suočavale su se s mnogim izazovima, uključujući previše radnih zadataka, manjak osoblja, nefleksibilne rasporede radnog vremena, izloženost profesionalnim rizicima zbog nedostatka opreme, mobinga na radnom mjestu i izgaranja na poslu. Također, često nije jasno na osnovu kojih kriterija se određuje potreba za medicinskim sestrama u praksi - navodi se.

Da bi se oporavio krhki zdravstveni sistem, prioritet bi trebalo da bude rješavanje problema nedostatka medicinskih sestara i sprječavanje njihovog daljeg odlaska u druge zemlje.

- Medicinske sestre su ravnopravan dio zdravstvenog tima ali im se nažalost pridaje manje značaja, u odnosu na druge zdravstvene profesionalce. Mali broj medicinskih sestara, u našem zdravstvenom sistemu, uključen je u sistem odlučivanja, kreiranja i implementiranja zdravstvenih politika. Stoga bi bilo važno zaposliti veći broj medicinskih sestara u Ministarstva zdravstva, gdje bi one bile direktno uključene u kreiranje zdravstvenih politika usmjerenih ka medicinskim sestrama - ističe se.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, medicinske sestre/tehničari čine gotovo polovinu 9.775 (48%), u ukupnom broju zaposlenih zdravstvenih profesionalaca u javnim ustanovama Federacije BiH u 2021. godini. Za profesiju medicinske sestre/tehničara više se odlučuju osobe ženskog spola (3:1), u odnosu na osobe muškog spola.

Prema nivoima obrazovanja, u našem zdravstvenom sistemu najveći broj medicinskih sestara je sa srednjom stručnom spremom i u omjeru su 11:1, u odnosu na medicinske sestre sa visokom stručnom spremom.

- Taj broj je nedovoljan, da bi se zadovoljile potrebe stanovništva za kvalitetnom zdravstvenom uslugom, a nedostatak medicinskih sestara/tehničara u zdravstvu je dugotrajni problem koji zahtijeva hitno rješavanje - naglašeno je.

Medicinske sestre imaju mogućnost školovanja na visokoobrazovnim institucijama s ciljem unaprjeđenja svojih kompetencija, ali nažalost većina zdravstvenih ustanova ne vrši adekvatnu kvalifikaciju njihovog znanja, što se ogleda u nepriznavanju stečenog obrazovanja kao i nemogućnosti napredovanja u hijerarhijskoj piramidi.

Ulaganje u obrazovanje 

- Stoga je potrebno uložiti u obrazovanje i stručno usavršavanje medicinskih sestara/tehničara, da bi se osigurao dovoljan broj kvalitetnih stručnjaka u zdravstvenom sektoru. Također je važno pružiti podršku medicinskim sestrama/tehničarima u cilju prevencije izgaranja na poslu i poboljšanja kvaliteta rada. To uključuje adekvatne radne uslove, fleksibilne rasporede rada, te pravilnu opremu i zaštitnu opremu - navodi se.

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara prilika je da se osvijesti javnost o značajnoj ulozi medicinskih sestara/tehničara u zdravstvenom sektoru i da se prepozna važnost njihovog rada. To je također prilika da se pokaže zahvalnost medicinskim sestrama/tehničarima za njihov trud i predanost, te da se pozove na investiranje u tu struku da bi se osigurala bolja budućnost za sve nas.

Zečtnica modernog sestrinstva 

Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara obilježava se širom svijeta 12. maja, na rođendan Florence Nightingale, začetnice modernog sestrinstva.

- Na Međunarodni dan medicinskih sestara/tehničara trebamo se podsjetiti riječi Florence Nightingale “Nitko ne zna koliko vremena mu je ostalo na ovom svijetu i ako ne iskoristi svoje vrijeme za postizanje svog cilja, izgubit će ga zauvijek.” Stoga svi zajedno moramo raditi na stvaranju bolje budućnosti za medicinske sestre/tehničare ali i za sve ljude koji se oslanjaju na njihovu brigu i podršku u održavanju zdravlja i prevenciji bolesti - ističu iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.