DROGIRALA IH DA ŠUTE

Medicinska sestra davala pacijentima sedative: Osudili je na sedam godina zatvora

Policija je pokrenula istragu nakon što je jedna studentkinja, medicinska sestra na praksi, rekla da je vidjela kako Hadson daje pacijentu Zopiklon

Ketrin Hadson (54). Lancashire Constabulary

H. J. I.

15.12.2023

Ketrin Hadson (54) iz Blekpula u Engleskoj, medicinska sestra koja je drogirala dva pacijenta kako bi ih "utišala", osuđena je na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina i dva mjeseca.

Medicinska sestra se u dogovoru sa 48-godišnjom kolegicom Šarlot Vilmot bavila nedozvoljenim radnjama u bolnici Blekpul Viktorija u periodu od aprila 2017. godine do novembra 2018. godine.

Velika odgovornost i povjerenje

Porota je Ketrin osudila u oktobru, od kada se nalazi u pritvoru, dok je Šarlot oslobođena uz kauciju i bila je na slobodi do jučerašnjeg ročišta gdje joj je izrečena kazna zatvora od tri godine, prenosi Mirror.

- Bili ste na poziciji koja sa sobom nosi veliku odgovornost i povjerenje. Povrijedili ste već ranjive ljude o kojima je trebalo da brinete tokom značajnog perioda. Bili ste glavni prestupnik. Tražili ste pomoć od studenta kojima ste bili nadređeni. U svakom slučaju je postojao rizik od komplikacija, pogotovo kod pacijenata koji su primili sedativ a imali su moždani udar. Rođaci svih tih pacijenata će zauvijek sumnjati u medicinske radnike zbog ovakvih radnji. Nakon ovoga, doći će do gubitka povjerenja javnosti zdravstevni sistem - saopštio je sudija Robert Altam tokom izricanja presude.

"Večeras ga uspavaj do neba"

Policija je pokrenula istragu nakon što je jedna studentkinja, medicinska sestra na praksi, rekla da je vidjela kako Hadson daje pacijentu Zopiklon, tabletu za spavanje, bez recepta.

Inače, Zopiklon je tableta za spavanje koja se daje kod kratkotrajnih terapija za teže oblike nesanice i zabranjeno je njeno korišzenje bez medicinskog naloga.

Policijski službenici su došli i do dopisivanja koje su koleginice imale, a u kojem se jasno navodi da su jedna drugoj sugerisale da drogiraju pacijente i kojom jačinom.

"Večeras ga uspavaj do neba" i "Već razmišljam da mu duplu dozu dam" glasile su neke od poruka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.