BANJALUČKI VIZ

Drljača i ostali: Krv po zidovima "Malog logora"

Naveo je kako su vojnici iz kamiona, koji su prolazili svakodnevno, često pucali prema kućama gdje su živjeli Bošnjaci

Banja Luka. Detektor

H. J. I.

12.5.2023

Na suđenju za zločine počinjene u banjalučkom Vojno-istražnom zatvoru (VIZ) zvanom “Mali logor”, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine su ispričali kako su dovedeni i bili maltretirani u ovome objektu. 

Ahmed Sikirić je ispričao kako je 1992. godine živio u banjalučkom naselju Gornji Šeher. Naveo je kako su vojnici iz kamiona, koji su prolazili svakodnevno, često pucali prema kućama gdje su živjeli Bošnjaci. Sve vrijeme su se dešavali pretresi kuća i hapšenja, kazao je svjedok, zbog čega je bježao u šumu i noćio van kuće. Sikirić je rekao kako je 9. februara 1993. godine zajedno sa Izetom Nadarevićem uhapšen na punktu u Šeheru, odakle je odveden u “Mali logor”.

Nije bio mobilisan

- Nisam bio mobilisan. U Banjoj Luci nije bilo nikakve armije osim srpske. Treći dan sam napustio "Mali logor", ali nisam dobio nikakvo rješenje da sam bio zatvoren, samo batine - kazao je Sikirić.

U “Malom logoru”, ispričao je, bili su smješteni u ćeliji zajedno sa srpskim vojnicima, koji su ležali na strunjačama, dok su oni bili ispod njihovih nogu, na betonu. Rekao je da su imali hranu, ali da nije mogao jesti jer je bio pretučen. On je ispričao da su ga stražari tukli palicama, te maltretirali dok su ga tjerali da čisti toalet.

Stražari su, prisjetio se, imali vojne uniforme i nosili bijele opasače. Jednom su odveli Nadarevića pod prijetnjom da će ga zaklati, ali su ga vratili nepovrijeđenog, kazao je. Sikirić je dodao kako od povreda zadobijenih u zatvoru ne čuje na lijevo uho. Iz Banje Luke je, dodao je, izašao zadnjim konvojem 1994. godine.

Na pitanje Odbrana da li je maltretiran nakon “Malog logora”, svjedok je rekao da nije, kao i da se krio u “bunkeru”, objasnivši da je to bilo njegovo sklonište na Šehitlucima, jer su ljudi iz “crvenog kombija non-stop hodali i pretresali kuće”. Naveo je kako ne zna nijedno ime stražara, ali da su jednog svi zvali “Ćelo”. Srpski vojnici s kojima je bio u ćeliji, objasnio je, nisu bili samo dezerteri, a pričali su kako su tu zbog ubistava koja su počinili. Na pitanje Odbrane da li je tačno da su 1993. hapsili sve ljude u Banjoj Luci koji nisu imali regulisanu vojnu obavezu, odgovorio je potvrdno.

Zločin protiv civila i ratnih zarobljenika

On je svjedočio na suđenju Rajku i Dušku Drljači, Milić Bučanu, Goranu Jorgiću, Goranu Bojiću, Svetislavu Cvijetiću, Urošu Grabu, Aleksandru Jankoviću, Igoru Kljakiću, Milenku Letiću, Borislavu Milakoviću, Drašku Radusinoviću, Gojku Soldatu, Miletu Vučkoviću i Goranu Saviću da su, u svojstvu upravnika, zamjenika upravnika i stražara, počinili zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u periodu od 1992. do 1995. godine u VIZ-u zvanom “Mali logor”, između ostalog, premlaćivanjima, zlostavljanjima, seksualnim zlostavljanjem te drugim nečovječnim postupanjem.

Omer Mahmutović je ispričao kako su 1992. godine po Banjoj Luci bile barikade, te da se nije moglo slobodno kretati. Kazao je kako se morao javiti u vojni odsjek radi mobilizacije, gdje su na njega vršeni pritisci.

- Stanić Dragan i Đukić Drago su bili u vojnom odsjeku. Đukić me udarao u glavu i rekao mi: "Nećeš srpsku, hoćeš u Alijinu i Tuđmanovu vojsku" - ispričao je Mahmutović. Nakon tog dana, kako je posvjedočio, bio je u radnoj obavezi.

Zbog sigurnosti je sa suprugom iz stana otišao u jednu kuću u drugo naselje. Po dolasku je u podrumu te kuće vidio oružje i vojne uniforme. Odatle su ga u “Mali logor”, naveo je, odvela dva vojna policajca zelenim Mercedes kombijem, u kojem je već bio njegov badžo Irfan Pračić.

Po podu mokraća, po zidovima krv

- Tamo je bio jedan stražar. Uputio nas je u jednu prostoriju. Bilo nas je 20-30 u sobi od 15 kvadrata. Po podu je bila mokraća, po zidovima krv, prestajali smo cijelu noć - rekao je Mahmutović.

On je, ne navodeći tačan datum 1993. godine, rekao kako je u “Malom logoru” proveo tri dana, ali da nije udaran, ali je vidio da drugi jesu.

Svjedok je, na pitanje Odbrane, kazao kako je pretučen kada je došao da se prijavi u vojni odsjek, rekavši da su to uradila dva vojna policajca, nakon čega su mu kazali da ima 15 dana da napusti Banju Luku. Potvrdio je kako je dan nakon odvođenja u “Mali logor” ispitivan na otvorenom zajedno s drugima, te da ne zna da li ga je odvela korpusna policija. Na pitanje Odbrane da li je odbio da se odazove na mobilizaciju, Mahmutović je rekao kako je bio oslobođen od vojne obaveze jer je invalid.

Suđenje se nastavlja 26. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.