"AVAZ" NA LICU MJESTA

Muftija Dedović: Ne smijemo okretati leđa jedni drugima

Ne smijemo dozvoliti da se našem čovjeku oduzme nada, rekao je Dedović

Sa današnjeg mevluda. M. Smajkić

Meliha Smajkic

13.5.2023

Na desetine hiljada vjernika iz cijele BiH danas su pohodili čuvenu Tekiju na Vrelu Bune, jedno od najvećih dovišta u BiH.

Uprkos jakoj kiši koja se sručila na Blagaj uoči samog programa u kompleksu Tekije, rijeka vjernika se smjenjivala u ovom jedinstvenom ambijentu kako bi okrijepil svoja srca i duše.

Tradicionalni mevlud i zikr su proučili mostarski imami te šejhovi i derviši predvođeni šejhom Ćazimom Hadžimejlićem, a riječi dobrodošlice vjernicima je uputio mostarski muftija, Salem ef. Dedović.

On je posjetio na višestoljetnu tradiciju ovog dovišta koja se, rekao je, njegovala u afirmirala sve do danas.

- Draga braćo i cijenjene sestre, vi koji ste nam došli uz svih krajeva naše domovine Bosne i Hercegovine i šire od domovine Bosne i Hercegovine kao matice svih Bošnjaka iskazujem vam veliku zahvalnost što ste kao u uvijek do sada podijelili s nama ovu veliku radost ovdje da čuvamo naše zajedništvo, da baštinimo ono što smo od naših čestitih predaka naslijedili - kazao je, između ostalog muftija.

Ukazao na zajedništvo

Posebne selame i izraze dobrodošlice iskazao je izaslaniku reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, goraždanskom muftiji Remziji ef. Pitiću.

- On je naš hercegovački muftija na rijeci Drini, kojemu pripada i Foča, kao prva prijestonica hercegovačkog sandžaka stotinu godina - kazao je ef. Dedović.

Posebno je ukazao na zajedništvo i našu orjentiranost prema zemlji i naslijeđu koje smo, rekao je, dužni čuvati i prenijeti u nasljeđe budućim generacijama.

- Ovo je naša žila kucavica naše ustrajnosti, ovo mjesto je Bogougodno mjesto, mjesto u kojem osjećamo povezanost ljudskih srca. Ovdje se ljudska srca zbližavanju i nalaze smisao ljudskog postojanja - naveo je on.

Tu na ovom mjestu, nastavio je on, čitamo lekcije koje iznova trebamo ponavljati, iznova presabirati i gledati gdje smo, kakva nam je pozicija i uloga, kakvo nam je naše bošnjačko stanje i našeg bh.društva.

- Ne smijemo okretati leđa jedni drugima. Moramo okrenuti naša pitona lica prožeta vjerom jedbi drugima. Ovdje nas ova Tekija lijepa i sve tekije svijeta i baština Tekija i hanikaha i sufijskih tarikata uče kulturi i manirima u kojoj se ne isključuje čovjek, u kojima ne postoji ekskluzivizam i individualizam. Ne postoji zatvaranje. Ovo zatvaranje u individualizam ovog vremena čovjeka troši i udaljava čovjeka i čovjeka, udaljava od suštine - naglasio je on.

Nada se ne smije oduzeti

Ukazao je da živimo u vremenu kada su u krizi moralne vrijednosti, u kojem je velika dezorjentacija čovjeka i društva u cjelini, i u kojem su se ljudi otuđili i udaljilo.

- Ne smijemo dozvoliti da se našem čovjeku oduzme nada. Ne smijemo nasjesti na tu matricu, već biti nada u podrška jedni drugima. To je suština. Ako nećemo biti, kako možemo očekivati Božiju podršku i milost i očekivati da će u ovoj zemlji krenuti nabolje. U ovom vremenu u kojem svjedočimo jednom općoj društvenoj i političkoj nestabilnosti unutar našeg bošnjačkog korpusa, ovdje sa vrela Bune, sa ovog muslimansko-bošnjačkog skupa, u kojem je ujedinjen naš narod, želimo kazati da ovo nije vrijeme da je krajnje vrijeme da se prevaziđu populističke teme, razigravanje, razmetanje. Ovo je vrijeme u kojem se naš politički faktor usitnjava, u kojem se obezvrijeđuje pozicija bošnjačkog naroda kao najbrojnijeg naroda u zemlji. Ovo nije vrijeme za avanture..i svaka stranka, svaka partija zadovoljna sa onim što promoviše i što slijedi, a to je pogrešno. To je pogrešan put, loš odabir u vremenu u kojem je uveliko nagrižena stabilnost i funkcionalnost naše države. Njena suverenost se otvoreno dovodi u pitanje. Najavljuju se secesionistički nasrtaj na njeno tkivo. Ovo vrijeme pokazuje da svi ovi koji slijede samo sebe i gledaju samo sebe kroz taj uski politički okvir samo svoje partije i interesa ne donose dobro svojoj zemlji. Krajnje je vrijeme da pogledaju da je ovo vakat i trenutak u kojem se moraju okupiti oko onog što je jedinstvo, zajedništvo i budućnost ove zemlje. Nije dobro da se unosi nemir u naš narod, da se aktuelnim previranjima koje dostižu stepen mržnje i isključivosti među Bošnjacima prenosi na naš narod. To nije dobro. Odavno na to upozoravamo. Upozoravamo i one koji su pozicija i opozicija da ovo nije vrijeme od toga. Ovo je vrijeme od krajnje ozbiljnosti i odgovornosti koja se treba preuzeti i za što su odgovorni oni koji su dobili povjerenje da se brinu o općim javnim interesima našeg naroda naše države i njene budućnosti - podvukao je muftija Dedović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.