U DŽEDI

Reisu-l-ulema Kavazović na godišnjem forumu islamske banke za razvoj: Halal industrija se ne smije staviti u drugi plan

Agencija posjeduje međunarodnu halal akreditaciju

Sa održanog foruma. MINA

A. O.

13.5.2023

U organizaciji Islamske razvojne banke (IsDB Group) u Kongresnom centru Kralj Abdullah u Džedi u Saudijskoj Arabiji od 11. do 13. maja ove godine održan je godišnji Forum privatnog sektora (PSF).

Forum je okupio je više od 2.500 učesnika iz različitih finansijskih i privrednih sektora iz 57 zemalja članica Grupe Islamske razvojne banke, a održan je pod visokim pokroviteljstvom čuvara dviju svetih džamija kralja Salmana bin Abdulaziza Al Sauda.

Halal industrija

U fokusu ovogodišnjeg Foruma bila je promocija halal industrije, te razgovor o načinima, sredstvima i inovativnim rješenjima za investiranje i prilikama za unutrašnju trgovinu u halal sektoru između zemalja članica, kao i na globalnom nivou.

Na poziv organizatora, u radu ovogodišnjeg Foruma učestvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini Husein-ef. Kavazović, koji je govorio na uvodnoj sesiji o temi „Otključavanje potencijala zemalja članica IsDB-a za korištenje ogromne i rastuće globalne halal industrije“.

U svom izlaganju reisu-l-ulema Kavazović se osvrnuo na opće principe halala, razvoj halala u Bosni i Hercegovini, te doprinos Islamske zajednice u tom kontekstu, istakavši da je u posljednjim desetljećima postignut je veliki napredak u institucionalnom pristupu halalu i razvoju različitih sektora halal industrije.

Bosna i Hercegovina participira u globalnom halal pokretu putem Agencije za certificiranje halal kvalitete koju je osnovala Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, a koja sudjeluje u radu Instituta za standardizaciju i metrologiju islamskih zemalja, te drugih međunarodnih asocijacija.

Agencija posjeduje međunarodnu halal akreditaciju i prošla je proces registracije u brojnim islamskih zemljama, čime su ispunjeni preduslovi za izvoz halal proizvoda iz BiH i zemalja naše regije u brojne islamske zemlje, a što je poslovna prilika koju koriste brojne kompanije iz Bosne i Hercegovine i regiona Balkana.

Reisu-l-ulema se posebno osvrnuo na to da razvoj halal poslovanja i halal industrije ne smije staviti u drugi plan duhovnu dimenziju halala koja se, uslovno, može iskazati kroz tri islamska principa.

Božija milost

Prvi je da je halal hrana Božija milost ljudima koja ljudima omogućava da se hrane i održavaju svoje tijelo kako je pravilno i korisno, onako kako je Uzvišeni Allah zadovoljan.

Drugi princip vezan je za namjesništvo čovjeka na zemlji. Zemlja sa svim svojim resursima, biodiverzitetom, redom i poretkom je data na upravljanje i raspolaganje ljudima. Naša obaveza nije samo da tražimo da hrana koja se za nas proizvodi bude čista i halal, naša obaveza je da tražimo od proizvođača i drugih sudionika u poslovanju da prilikom proizvodnje i distribucije budu odgovorni za ograničene resurse na zemlji i posvete dužnu pažnju zabrinjavajućim razmjerama onečišćenja planete.

Treći princip se odnosi na odgovornost za neuhranjenost i glad u svijetu. Bit halal hrane se ne može svesti na to da je ona čista, lijepa i ukusna onima koji imaju hrane, jer je hrana pravo svih ljudi i u našoj halal hrani može biti tuđeg haka. Odgovorni smo za to da halal hrana mora biti dostupna svim muslimanima i svim ljudima.

Ovogodišnji Forum provatnog sektora IsDB potvrđuje važnost partnerstva između kreatora politike, finansijskih i trgovinskih institucija, privatnog sektora, multilateralnih razvojnih banaka i svih relevantnih aktera, kako bi se uhvatili u koštac sa svim nepredvidivim izazovima i scenarijima koji negativno utječu na ekonomiju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.