VRANJEŠ OTVORENO

Ambasador BiH u Zagrebu opet "opleo" po Bećiroviću: Stavio je Dodika u rang teroriste

Nečuveno je da kabinet Bećirovića na bilo koji način prebrojava krvna zrnca, rekao je Vranješ

Vranješ (lijevo): Nečuveno je da kabinet određuje krvna zrnca. Facebook

A. O.

14.5.2023

Ambasador Bosne i Hercegovine u Zagrebu Aleksandar Vranješ ponovo se obrušio na člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kazavši da protiv njega treba pokrenuti tužbu za klevetu.

- Nečuveno je da kabinet Bećirovića na bilo koji način prebrojava krvna zrnca i određuje ko je koje nacionalnosti, ko je podoban, a ko ne u određenoj ambasadi - rekao je Vranješ, dodavši da se to ranije nije dešavalo.

Oštre poruke

Nečuveno je da kabinet Bećirovića na bilo koji način prebrojava krvna zrnca, kaže Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Vranješ je za režimsku ATV rekao da je jasno da je namjera Denisa Bećirovića tokom posjete Zagrebu bila da iskoristi priliku i uputi oštre poruke prema RS i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku.

- Očigledno, za to mu je bilo potrebno da ja ne budem prisutan, da odsustvujem, da što detaljnije svoje vizije tamo iskaže jer teoretski, ja bih mogao na takvim sastancima da reagujem, možda da mu dam kontrargument - izjavio je Vranješ.

Kaže da je bivša ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, prilikom dolaska u Zagreb, insistirala da on ne bude na sastancima, ali je tad mijenjan format posjete, te je to više izgledalo kao privatna posjeta.


- Mi iz toga vidimo kako Bećirović zamišlja tu građansku državu, to je ona građanska država kako je oni vide, država koja u stvari najviše liči na nacionalnu državu Bošnjaka, ali za potrebe zapada i Evropske unije, naziva se građanskom državom. To je država u kojoj Bošnjaci suvereno vladaju a ostali, Srbi, Hrvati, imaju pozicije drugog reda, sluge, kmetovi i tako dalje. On je, jednostavno, pokazao kako zamišlja funkcionisanje BiH kad bi on mogao da je uredi po svojim mjerilima - izjavio je Vranješ.

Tužba za klevetu 

On je rekao i da je Bećirović, očigledno, odlučio da kleveće Milorada Dodika i dodaje da mu je to bila glavna namjera prilikom dolaska u Zagreb.


- On je Dodika stavio u rang teroriste. Potpuno bi bilo osnovano da Dodik pokrene tužbu za klevetu protiv Bećirovića, jer ga je označio kao bezbjednosnu prijetnju, bez obzira što ALTEA i njeni genarali u svojim izvještajima pišu da ne postoji nikakva bezbjednosna prijetnja u BiH. Ali na ovakav način pokušati da Dodika stavi na nivo bezbjednosne prijetnje, šta, šta to znači u praksi, on je terorista, napraviće neko krvoproliće? To su ozbiljne klevete. Možemo samo da zamislimo šta je pričao iza zatvorenih vrata. Potpuno je jasno da je cilj bio da meta bude Dodik - rekao je Vranješ.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.