KANTONALNI SUD

U nastavku suđenja Arslanagiću i drugima okončano izlaganje završnih riječi optužbe

Tužitelj Kreštalica je podsjetio na odredbe Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima

Edin Arslanagić. Fena

FENA

15.5.2023

U nastavku suđenja Edinu Arslanagiću i drugima u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS), danas je okončano izlaganje završnih riječi optužbe u ovom predmetu, čiji se akteri terete za organizirani kriminal.

Zastupnik optužbe, tužitelj Sead Kreštalica je, nakon višesatnog obrazlaganja tužbenih navoda, predložio Sudu da nakon provođenja dokaznog postupka i ocjene dokaza optužene u ovom predmetu proglasi krivim za krivična djela navedena u optužnici te da ih kazni u skladu sa zakonom.

Organizirana grupa

Optužba smatra kako su kod optuženih utvrđena namjera i cilj, kao bitni elementi krivičnog djela, odnosno da su bili svjesni da djeluju kao organizirana grupa radi pribavljanja nezakonite koristi.

Tužitelj se u tom kontekstu pozvao na Konvenciju Vijeća Evrope (VE), Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i praksu Ustavnog suda BiH, te predložio da se optuženi proglase krivim i da im se oduzme imovina pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

Tužitelj Kreštalica je podsjetio na odredbe Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelima, te je u cilju pravičnosti i u skladu s uređenom optužnicom od 17. marta, pobrojao sve ono na što se taj prijedlog odnosi, uključujući novčana sredstva i dionice, kao i pokretne i nepokretne stvari koje su u posjedu optuženih, a za koje smatra da su stečene na nezakonit način.

Nadalje, predložio je da se optuženi obavežu na izmirenje troškova krivičnog postupka.

Prethodno je zastupnik optužbe detaljno obrazložio tužbene navode za koje smatra da su nedvojbeno dokazani, fokusirajući se na poslovni aranžman između farmaceutske kompanije 'Bosnalijek' i firme 'Brštanica', uključujući pružanje ugostiteljskih usluga, izgradnju apartmanskog naselja Babin do na Bjelašnici i angažman firme 'Carpe Diem'.

U tom se kontekstu kritički osvrnuo na vještačenja vještakinja finasijske struke koje je angažirala odbrana - Kerime Prašljivić i Danijele Raić, komparirajući ih, odnosno stavljajući u odnos sa nalazima vještaka optužbe Borislava Dujkovića i Salke Serhatlića.

Pobijajući nalaz vještakinje Prašljivić, koja je ustvrdila kako Bosnalijeku nije nanesena šteta, kazao je kako je on (nalaz) baziran na saznanjima do kojih je došla iz internih glasila ove kompanije – 'Aktuelnosti' i 'Info', dok je za nalaz vještakinje Raić, koja je ustvrdila da je poslovanje Brštanice bilo zakonito, naveo kako se temelji na nezakonitim dokazima koje je donio jedan od optuženih.

Tužitelj Kreštalica je njihove nalaze ocijenio paušalnim, baziranim na pretpostavkama, selektivnim, nekompletnim i neprihvatljivim, te im suprotstavio nalaze vještaka optužbe, materijalne dokaze i iskaze svjedoka.

U tom pogledu, detaljno je analizirao kretanja koja se tiču pružanja ugostiteljskih usluga Brštanice prema Bosnalijeku, konkretno tzv. 'Komplet menija' i 'Coctail Partya', osporavajući validnost evidencije, odnosno faktura ispostavljenih tim povodom, ustvrdivši kako nema dokaza da su se određeni događaji uopće i dogodili.

Ukazao je na pojavu dvostrukog fakturisanja, bez navoda o mjestu određenog događaja, njegovim sudionicima i svrsi, kao i na kršenje ugovornih obaveza, pri čemu je Brštanica koristila prostorije restorana Bosnalijeka bez naknade, te da je ova kompanija plaćala sve troškove nabavke opreme, njenog održavanja i režijske troškove, a koje je, prema Ugovoru, trebala izmirivati Brštanica.

Tužitelj je u sličnom maniru analizirao poslovni aranžman Bosnalijeka i Brštanice u sklopu izgradnje apartmanskog naselja Babin do, podsjećajući na Ugovor o zajedničkom finansiranju i podjeli dobiti, pitajući se, istovremeno, zašto je na tom planu angažirana Brštanica koja nema tehničku operativu za gradnju, niti sredstva.

Po njegovim riječima, stvarao se privid da Brštanica sudjeluje u izgradnji spomenutog naselja, čiji su troškovi knjiženi kao učešće u tom pojektu.

Nadalje, zastupnik optužbe je detaljno analizirao tok izgradnje apratmanskog naselja te poslovne promjene, kao i aranžmane u vezi s angažiranjem podizvođača, u prvom redu stvarnog izvođača radova preduzeća 'Vranica' koja je u posao uvedena posredstvom firme Hing d.o.o., iako je ova firma prvobitno ispostavila ponudu od 7.656.405 KM, po sistemu 'ključ u ruke'.

Ostatak završne riječi tužitelja Kreštalice odnosio se na angažman firme Carpe Diem, održavanje i čišćenje apartmanskog naselja na Bjelašnici, te angažiranje firme 'Rhea Expres' za špediterske, odnosno transportne usluge, kao i načine na koji su, prema navodima tužitelja, "izvlačena novčana sredstva iz Bosnalijeka".

U nastavku suđenja izlaganje završnih riječi počela je odbrana optuženih, čiji je stav obrazložila braniteljica prvo i drugooptuženog, advokatica Senka Nožica, koja je Sudu predočila zapisnike o saslušanju branjenika Edina Arslanagića i Šefika Handžića tokom istrage.

Navela je kako oni u istrazi nisu saslušani za ono zašto su optuženi te predložila donošenje presude kojom se optužba odbija.

Istovremeno, ustvrdila je kako je Tužiteljstvo prekršilo prava osumnjičenih, pozivajući se na Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i dovodeći u pitanje pravičnost postupka, odnosno prava na odbranu.

Nožica je najavila kako će se na procesne nedostatke optužnog akta osvrnuti u posebnom dijelu u nastavku završnih riječi odbrane.

Zloupotreba položaja 

Optužnica u ovom slučaju uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici farmaceutske kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, te firmi Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Akteri slučaja terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora, a u vezi s poslovnim aranžmanima kompanije ‘Bosnalijek’ i spomenutih firmi.

Suđenje Arslanagiću i drugima, koje se odnosi na inkriminacije iz perioda 2005-2012. godina, počelo je polovinom oktobra 2016. godine, a na temelju optužnice od 24. decembra 2015. koja je izmijenjena u junu 2020. godine, te 17. marta 2023. godine.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 29. maja kada bi trebalo biti nastavljeno izlaganjem završnih riječi odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.