PROJEKTI U FBIH

Delegacija Vlade Federacije BiH s direktoricom EBRD-a: Podrška izgradnji solarnih elektrana

Nikšić je istakao opredjeljenje Vlade FBiH za kontinuitet u partnerskoj saradnji u provedbi svih važnih projekata

Sa sastanka delegacije Vlade FBiH i EBRD-a. Fena

FENA

16.5.2023

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić, te predstavnici Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, sastali su se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu s direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Nesl (Naessl) i njenim saradnicima.

Teme razgovora bili su aktuelni projekti u Federaciji BiH koji se realiziraju uz podršku EBRD-a, te se prvenstveno odnose na izgradnju dionica autoputa na Koridoru Vc. Također, osim putne, bilo je riječi i o investicijama u željezničku infrastrukturu, kao i u oblast energetske tranzicije.

Predstavnici Federalnog ministartstva prometa i komunikacija naveli su dva bitna projekta koji uključuju modernizaciju i elektrifikaciju željezničke infrastrukture, a koji su uključeni u trogodišnji Program javnih investicija FBiH.

Nikšić je istakao opredjeljenje Vlade FBiH za kontinuitet u partnerskoj saradnji u provedbi svih važnih projekata koji se realiziraju uz podršku EBRD-a, kao i drugih međunarodnih finansijskih institucija bez kojih bi se velike investicije teško mogle realizirati. Jedan od važnijih interesa za Vladu Federacije naveo je projekt Južne interkonekcije, kao dodatni izvor energije, ali i ekonomskog razvoja i napretka BiH.

Direktorica Nesl, uz čestitke na imenovanju Vlade, zaželjela je nastavak uspješne saradnje na mnogim započetim projektima, posebno u saobraćajnoj infrastrukturi. Iskazala je zadovoljstvo da Vlada Federacije planira nove kapitalne investicije.

Naglasila je i važnost projekata energetske tranzicije koji uključuju obnovljive izvore energije. S tim u vezi, zatražena je podrška Vlade u donošenju odluka o dekarbonizaciji i novog zakona o energetici, a kako bi se uskoro s JP Elektroprivreda BiH realizirala dva projekta izgradnje solarnih elektrana.

Premijer Nikšić istakao je također da su projekti u vezi sa smanjenjem zagađenosti, između ostalih, prioriteti na kojima će Vlada raditi, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.