REAGIRANJE

Odbor za međureligijsku saradnju Tuzla: Osudili napad na pravoslavnu crkvu

A javnost, političke strukture i medije pozivamo da taj vandalski čin ne interpretiraju ili krivo tumače u pravcu koji bi dodatno zastrašivao

Napad na crkvu u Tuzli. Fena

FENA

17.5.2023

Odbor za međureligijsku saradnju Tuzla oštro osuđuje vandalski i sramotni čin, ispisivanja ružnih i neprimjerenih riječi, na ogradi Pravoslavnog katedralnog hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Tuzli, koji se dogodio u noći sa 16. na 17. maja.

- Taj arhitektonski biser sakralne arhitekture ne samo da je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i jedan od prepoznatljivih simbola Tuzle i okolice, nego je već 140 godina mjesto susreta pravoslavne duhovnosti i kulture sa svom raznolikošću i mozaikom religijske pluralnosti grada Tuzle, Tuzlanskoga kantona i šire regije sjeveroistočne Bosne. Iz toga razloga smo iznenađeni i razočarani tim udarcem na vrednote i simbol našega zajedničkoga života u Tuzli - navodi se u saopćenju iz Odbora.

Odbor poziva odgovorne u MUP-u Tuzlanskoga kantona, PU Tuzla i sve one kojima je javna sigurnost i sigurnost privatnoga vlasništva u nadležnosti, da u što kraćem roku pronađu i sankcioniraju počinitelje toga vandalskoga djela.

- A javnost, političke strukture i medije pozivamo da taj vandalski čin ne interpretiraju ili krivo tumače u pravcu koji bi dodatno zastrašivao ili unosio nemir u pravoslavnu zajednicu u našemu gradu - saopćeno je iz Odbora za međureligijsku saradnju Tuzla. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.