NAKON SASTANKA U INO BIH

Ambasador Marfi: Nadležne institucije moraju podržati rad Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Radimo i na jednom inovativnom projektu, odnosno obuci kadaver pasa, rekao je Perišić

Sa lica mjesta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
A. O.

18.5.2023

U prostorijama Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, članovi Kolegija direktora Instituta održali su danas radni sastanak s Majklom Marfijem (Michaelom Murphyjem), ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji.

Aktivnosti i rezultati

Kolegij direktora, na čelu s predsjedavajućim Nikolom Perišićem, upoznao je ambasadora s aktivnostima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, do sada postignutim rezultatima u procesu traženja nestalih osoba, kao i sa izazovima koji stoje pred ovim složenim procesom.

Istaknuto je da je do sada pronađeno gotovo 80 posto od ukupnog broja nestalih osoba te da su njihovi ostaci identificirani i predati njihovim porodicama, ali da se još traga za 7.613 žrtava. Navedeno je i kako najveći problem u procesu traženja nestalih ostaje i dalje nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica.

Novi projekti

Perišić je istakao kako ove izazove Institut mora prevazići novim projektima kao što je pretraga vojnih arhiva, ali i prijeko potrebnom nabavkom najsavremenije opreme poput dronova, skenera, georadara koji bi uveliko mogli olakšati proces traženja nestalih osoba. Upravo zbog toga, istaknuo je, za Institut je podrška SAD od velikog značaja.

- Radimo i na jednom inovativnom projektu, odnosno obuci kadaver pasa koji su se već sada pokazali veoma uspješnim u potrazi za posmrtnim ostacima. Još smo u fazi pribavljanja novčanih sredstava za ovaj projekt, koji bi bio od izuzetnog značaja za BiH, ali i druge zemlje koje se suočavaju sa istim izazovima - naveo je on.

Rad Instituta

Ambasador Marfi je istakao da će Sjedinjene Američke Države čvrsto podržati rad Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine te da će isto tražiti od svih institucija u BiH.

- Bila mi je čast sastati se s direktorima Instituta za nestale osobe, te se upoznati s procesom kontinuiranog traženja 7.500 osoba koje se još vode kao nestale iz rata u BiH. Rad instituta je od vitalne važnosti, kako bi se pružio smiraj porodicama i utro put ka pomirenju. Vijeće ministara mora pružiti institutu sve potrebne resurse kako bi mogao nastaviti svoj rad - kazao je Marfi.

Nakon sastanka, ambasador Marfi je zajedno s delegacijom Instituta posjetio Globalni trening centar u Vogošći, a u okviru kojeg se, u saradnji s humanitarnom organizacijom Norveška narodna pomoć, planira realizacija projekta obuke kadaver pasa koji će tragati za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.