SASTANCI

Međunarodni policijski atašei za BiH i regiju u posjeti GP BiH

Na kraju je Kuprešaković naglasio kako je Granična policija BiH otvorena za saradnju

Međunarodni policijski atašei za BiH i regiju te predstavnici delegacije EU. Fena

FENA

18.5.2023

Međunarodni policijski atašei za BiH i regiju te predstavnici delegacije EU – Ured specijalnog predstavnika EU, posjetili su u srijedu, 17. maja, Graničnu policiju (GP) BiH, gdje su ih dočekali direktor Mirko Kuprešaković i pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Dragan Kulić.

Kuprešaković je poželio dobrodošlicu policijskim atašeima iz Francuske, Španije, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Njemačke, Italije, Australije, kao i predstavnicima EUFOR-a, EUDA-a, EUSR-a, te ih upoznao s nadležnostima Granične policije BiH, značajnim realiziranim akcijama i aktivnostima u prethodnom periodu te o sigurnosnim prijetnjama i trendovima, kao što su nezakonite migracije i pokušaji krijumčarenja migranata, navodi se u saopćenju GP BiH.

Ova posjeta je održana u okviru EU projekta "Jačanje međupolicijske saradnje i koordinacije u BiH" s ciljem jačanja međuagencijske i međunarodne saradnje i razmjene informacija na međunarodnom nivou te unapređenje kapaciteta i efikasnosti u provedbi zakona.

Ujedno je bio cilj predstaviti i uspješnu saradnju na državnom nivou, a jedan od pokazatelja je i saradnja s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, koji su posjetili međunarodni policijski atašei i predstavnici delegacije Evropske unije, nakon sastanka u sjedištu Granične policije BiH.

Direktor Aerodroma Sarajevo Alan Bajić predstavio im je rad i nadležnosti te ih poveo u obilazak Aerodroma. Bajić je tom prilikom istakao kako je saradnja Aerodroma i Granične policije BiH izvrsna, a sve s ciljem stabilnog i sigurnog okruženja Aerodroma. Nakon toga je protivbombaška jedinica Jedinice granične policije Aerodroma Sarajevo prezentirala prisutnima aktivnosti koje provode te prikazala dio specijalizirane opreme, između ostalog i upotrebu robota za potrebe svojih aktivnosti.

Šef Zajedničkog centra za analizu rizika Granične policije BiH Dinko Tvrtković, nakon posjete Aerodromu, predstavio je učesnicima nadležnosti, djelovanje i aktivnosti pripadnika Centra te istakao važnost međuinstitucionalne saradnje, što potvrđuje i djelovanje unutar centra pripadnika Službe za poslove sa strancima, Uprave za indirektno oporezivanje, Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja i Ureda za veterinarstvo BiH.

Na kraju je Kuprešaković naglasio kako je Granična policija BiH otvorena za saradnju te kako se ta saradnja kontinuirano unapređuje, kako na državnom, tako na međunarodnom nivou. Usaglašeni su daljnji modaliteti saradnje i održavanja sastanaka s ciljem međusobne podrške, razmjene informacija i zajedničkih aktivnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.